DIY,  Tuin

Bloembollen bewaren

Voorjaarsbollen zoals narcissen, hyacinten, tulpen en blauwe druifjes geven een fijne, vrolijke aftrap van het voorjaar in je huis. Na genoten te hebben van de bloemen, kun je deze voorjaarsbollen bewaren en in het najaar gebruiken voor een bloembollen border. Je kunt er dan nog jaren van genieten!

Zo bewaar je voorjaarsbloembollen voor in je tuin

Laat de bloem staan tot hij is uitgebloeid en snijd hem dan af. Let op: geef daarna geen water meer! De bloembollen moeten namelijk niet vochtig zijn. Laat de plant staan tot het blad is afgestorven. 

Haal de bloembollen uit de pot, maak ze schoon en knip de laatste bladeren er vanaf. Soms zijn er jonge bloembollen bijgekomen. Deze kun je ook bewaren en in het najaar planten. Controleer of de bol niet beschadigd of vochtig is, want anders kunnen ze gaan schimmelen. 

Gebruik oude kranten of eierdoosjes om de bloembollen in te verpakken en sla ze op op een droge, donkere en luchtige plek. Een kelder of droge schuur zijn goede plekken om de bloembollen op te bergen.

Extra tip

Maak vooraf foto’s van de bloemen en plak of niet ze vast aan je zelfgemaakte verpakking. Zo weet je later precies welke soort en kleur bloembol het is.

Veel plezier en voorpret gewenst voor volgend voorjaar!

One Comment

  • Corien Heersema

    Lieve Marit,
    Leuk om weer een toevoeging van je te lezen, deze keer over het bewaren van bloembollen. Ter zake kundig: geen woord teveel en geen woord te weinig. Een stijl waar ik van geniet. Meteen ook andere stukken weer eens doorgenomen. Dankjewel, ik geniet ervan.
    Oma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *