Tuin,  Tuininrichting,  Zelf maken

Bloembollen border

Mix & match je voorjaarsborder in 3 stappen

Na een donkere en saaie winterperiode leiden de frisse kleuren van narcissen, krokussen, tulpen en de kristalwitte sneeuwklokjes de heerlijke periode van de lente in. Om vroeg in het jaar al te genieten van de vrolijkheid die voorjaarsbollen met zich meenemen, laat ik hieronder zien hoe je een vrolijke bloembollen border aanlegt..

Stap 1: Selecteer een mooi plekje

In de winter kom je vaak weinig in de tuin, dus is het leuk om de bollen op plekken te planten waar je langskomt. Denk aan een tuinpad, onder een mooie grote boom of fruitbomen, tussen een bestaande zomer border of in een grasveldje. Je kunt ze in groepjes bij elkaar zetten of verspreiden in een border.

Stap 2: Kies een kleurenpalet

Je kunt je inspiratie halen uit kleurenpaletten op foto’s, maar als je het jezelf makkelijker wilt maken, dan match je de bollen bij je bestaande border. Niets is te gek, dus wees niet bang om gewoon te gaan experimenteren.

Witte, gele en paarse krokussen in het gras
Roze, rode, oranje en paarse tulpen in een groep
Witgele narcissen in een groep
Bluebells of Spaanse hyacinten in het gras

Stap 3: Plant de bollen

Om te zorgen dat je succes boekt met je nieuwe bloembollen border is het van belang dat je weet wanneer welke bollen geplant moeten worden en wanneer ze opkomen. Voorjaarsbloembollen plant je namelijk al in het najaar (tussen half september en half december) om het gewenste resultaat te krijgen in het vroege voorjaar. Zomerbloeiers plant je tussen maart en mei, zodat ze tussen juni en oktober zullen bloeien.

Let op: plant de voorjaarsbloembollen niet in een te natte grond of tijdens een vorstperiode. De bollen zullen dan direct verrotten of bevriezen.

Bloeischema bloembollen

Zo plant je bloembollen

  • Zorg dat de tuingrond goed los is door het licht om te scheppen met een vork.
  • Maak een geul of gat afhankelijk van hoe groot je bloembol is. Het gat is ongeveer twee keer zo diep als de bol groot is.
  • Leg de bol(len) in het gat en doe het gat weer dicht met de tuinaarde.
  • Besproei de grond na het planten alleen in een droge periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.