DIY,  Tuin,  Tuininrichting

Bloembollen border

Mix & match je voorjaarsborder in 3 stappen

Na de winterperiode leiden de frisse kleuren van narcissen, krokussen, tulpen en de kristalwitte sneeuwklokjes de heerlijke periode van de lente in. Om vroeg in het jaar al te genieten van de vrolijkheid die voorjaarsbollen met zich meenemen, is het nú de tijd om ze te planten. Hieronder laat ik zien hoe je een vrolijke bloembollen border aanlegt.

Stap 1: Selecteer een mooi plekje

In de winter kom je vaak weinig in de tuin, dus is het leuk om de bollen op plekken te planten waar je langskomt. Denk aan het tuinpad, onder je favoriete (fruit)boom, tussen een bestaande zomer border of in een grasveldje. Je kunt ze in groepjes bij elkaar zetten of verspreiden in een border.

Stap 2: Kies een kleurenpalet

Laat je inspireren door kleurenpaletten op foto’s of match de voorjaarsbloembollen bij je bestaande border. Niets is te gek, dus wees niet bang om te experimenteren.

Roze, rode, oranje en paarse tulpen in een groep
Bluebells of Spaanse hyacinten in het gras
Paarse en lila krokussen met roze cyclaam.
Witgele narcissen in een groep

Stap 3: Plant de bollen

Om te zorgen dat je succes boekt met je nieuwe bloembollen border is het van belang dat je weet wanneer welke bollen geplant moeten worden en wanneer ze opkomen. Voorjaarsbloembollen plant je al in het najaar (tussen half september en half december) om het gewenste resultaat te krijgen in het vroege voorjaar. Zomerbloeiers plant je tussen maart en mei en bloeien tussen juni en oktober.

Let op: plant de voorjaarsbloembollen niet in een te natte grond of tijdens een vorstperiode. De bloembollen zullen dan direct verrotten of bevriezen.

Bloeischema bloembollen

Zo plant je bloembollen

  • Zorg dat de tuingrond goed los is door het licht om te scheppen met een vork.
  • Maak een geul of gat afhankelijk van hoe groot je bloembol is. Het gat is ongeveer twee keer zo diep als de bol groot is.
  • Leg de bol(len) in het gat en doe het gat weer dicht met de tuinaarde.
  • Besproei de grond na het planten alleen in een droge periode.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *