Lifestyle,  Mindfulness,  Persoonlijk

Pure Cottagelife

Opgegroeid in de natuur

Ik groeide op in een natuurlijk gebied in Heemskerk, in het ouderlijk huis van mijn vader, en tussen de kleurrijke kunstwerken van mijn moeder. De geweldige ruimte om ons heen en de mogelijkheid die mij dat gaf om paarden, honden en andere dieren te houden, zijn herinneringen die ik nog steeds diep koester. 

De herinneringen die ik heb aan deze omgeving zijn heel primair en bestaan onder andere uit de geuren van hout en brandhout, van vlierbloesem, hooi en vers gemaaid gras, een blubbersloot waaruit mijn broer en ik vroeger kikkervissen vingen, de frisse zeelucht en de kleuren van de duinen en de tulpen- en bloemenvelden om ons heen. 

Vanaf mijn vierde kwamen mijn opa en oma op het erf van mijn ouders wonen en zij leefden de Pure Cottagelife levensstijl al zonder dat ik het door had. Binnen en buiten waren bij hen met elkaar verbonden, omdat er met de natuur geleefd werd. De meubels waren van hout, authentiek en vaak zelfgemaakt door mijn opa. Hij was een houtbewerker en tafels, stoelen, banken en bedden maakte hij graag zelf. 

Mijn opa en oma namen mij van jongs af aan mee naar het bos en leerden mij het verschil tussen vogelsoorten. Het lied van de merel aan het einde van een warme dag roept nog steeds een liefdevolle herinnering aan mijn opa op. Mijn oma maakte zelf jams en als we garnalen hadden gevist op zee, dan kookte zij ze en aten we ze op.

Het woord ‘Cottage’ intrigeerde mij vanaf de eerste keer dat ik het hoorde. Mijn oma vertelde erover nadat zij een reis had gemaakt naar de Cotswolds en daar de schattige oude Engelse cottages en cottagetuinen had gezien. Het woord deed me romantisch aan en ik kon me er iets natuurlijks, knus en authentieks bij voorstellen dat me op één of andere manier altijd bij is gebleven en me erg inspireerde. 

Mijn oma is vast ook zo geïnspireerd geweest, want het houten huisje met landelijke cottagetuin noemde zij na haar reis en de dood van mijn opa ‘Corine’s Cottage’. 

Lupinevelden in het tuindersgebied
Highlanders in het Noordhollands Duinreservaat

Thuiskomen

Omdat de liefde voor de natuur bij mij al op zo’n jonge leeftijd is ontstaan, is de natuur altijd een zeer belangrijke en vanzelfsprekende aanwezigheid geweest wat ervoor zorgde dat ik weer thuiskwam in mijzelf.

En toch was het alsof ik dat was ‘vergeten’ door de ratrace waarin ik mij later continu bevond. Vanaf mijn 30e voelde ik me continu moe. Het bleek een sluimerende burn-out te zijn en vijf jaar later was ik er pas aan toe om dit tot in de kern aan te pakken.

Na een intensieve periode en het maken van belangrijke keuzes hebben Simon en ik daarom in 2018 het roer volledig omgegooid. Wij verkochten onze bedrijven en kochten een oude camper waarmee wij samen met Charly een rondreis maakten door de natuurgebieden van Groot-Brittannië. 

Toen we de tunnel uitreden in Kent voelde het als een thuiskomen zoals ik dat nog nooit eerder had ervaren. De glooiende heuvels, de ongerepte en uitgestrekte natuur, de eeuwenoude cottages, de groene hagen en bloementuinen hadden een overweldigend effect op mij. Dat leidde in 2020 tot onze emigratie naar de countryside van Zuid-Engeland en het ontstaan van mijn Pure Cottagelife lifestyleblog. 

Veel dingen die ik hieronder noem, hoorden ook vóór onze emigratie al bij ons leven, maar ik heb gemerkt dat het maar een fractie was van wat ik eigenlijk nodig had. Bovendien ontdekte ik dat wanneer ik meer dingen doe die echt bij mij passen, het leven een heel stuk makkelijker en aangenamer wordt. 

Wat ik eerder met man en macht probeerde na te streven, heeft nu plaats gemaakt voor het ervaren van een veel eenvoudiger maar puurder geluk. Daar kon ik daarvoor alleen maar van dromen.

Onze nieuwe woonplaats in Zuid-Engeland
Genieten van geuren en kleuren van bloemen

De lifestyle

Het idee voor Pure Cottagelife is ontstaan uit mijn liefde voor de natuur, tuinieren, bloemen, koken, tuinen ontwerpen en dieren. Het leven dat wij nu leiden is een levensstijl die echt bij mij en ons past en ik heb het ‘Pure Cottagelife’ genoemd. Hiervoor hoef je uiteraard niet te emigreren 😉, het kan ook gewoon door andere keuzes te maken. 

Ik begon met het schrijven van een boek, maar ik ontdekte dat ik net zo goed meteen kon beginnen met het delen van mijn ervaringen en startte mijn blog. De lifestyle ziet er als volgt uit voor mij:

 • Verbinding zoeken met behulp van tuinieren en de natuur
  • Mezelf zo veel mogelijk omringen met de natuur en groen.
  • Een tuin vol bloemen, planten, groente, fruit, kruiden, biodiversiteit, dieren, vlinders en bijen zoals een cottagetuin, bloementuin, moestuin, kruidentuin en/of wilde tuin.
  • Wandelen in de natuur en kijken, observeren, luisteren en leren van de natuur.
  • Mijn kennis vergroten over (wilde) kruiden, bomen, planten, vogels en dieren.
  • Zorg dragen voor de natuur en onze dochter zo jong mogelijk laten opgroeien in en met de natuur.
 • Gezonde, lekkere en pure voeding
  • Goed voor mezelf en mijn gezin zorgen door gezonde, pure en lekkere voeding te maken (biologisch en waar mogelijk uit eigen moestuin). Hier hoort uiteraard ook af en toe een lekkere zelfgebakken taart bij.
  • Eten volgens het ritme van de seizoenen.
  • Meer plantaardig voedsel en minder vlees eten. Als we vlees eten, eten we waar mogelijk ‘ethisch’ verantwoord vlees en anders biologisch vlees.
 • Mindfulness
  • Rust en stilte opzoeken en dingen die stress opleveren verminderen.
  • Meer zelf maken en doen waaronder koken en bakken, maar ook handwerk zoals pottenbakken of natuurlijke oliën en zalven maken van kruiden uit de tuin of uit de natuur door bijvoorbeeld eens te gaan wildplukken.
  • Samen genieten.
  • Vergroten van bewustzijn door vaak zelfreflectie toe te passen en het helen van oud verdriet. Hierdoor ben ik zelf veel beter in staat geworden om vrije en autonome keuzes vanuit mijn hart te maken.
  • Werken in harmonie met mijzelf, mijn omgeving en de natuur.
  • Reizen en verwonderen over andere culturen, omgevingen en kunst.
Mijn eerste eigen cottagetuin

Ik zou het leuk vinden als ik je zou inspireren om..

 • Een stuk bestrating te vervangen in je tuin door een mooie bloemborder of een mooie boom of struik te planten. Hetzelfde jaar of het jaar erop zou je er zomaar een fleurig boeket van kunnen plukken.

 • Kruiden, groenten en eetbare bloemen in je eigen moestuin te kweken en deze vervolgens te gebruiken voor soepen, smoothies, als taartversiering en andere lekkere gerechten.

 • Een verjaardagstaart te bakken van frambozen, bessen of appels uit je eigen tuin of zelf een brood te bakken in plaats van het kant-en-klaar te kopen. 

 • De tijd te nemen om aandachtig door het bos te lopen en wilde kruiden te plukken om bijvoorbeeld soep, thee, hutspot, pesto of een natuurlijke zalf van te maken. Je zult versteld staan van de rijkdom die kruiden en wilde (on)kruiden uit de natuur te bieden hebben.

Uit eigen ervaring heb ik geleerd dat verbinding en bewustwording al kunnen ontstaan als je bereid bent een stap terug te doen uit de snelheid van het dagelijks leven en te kiezen om iets te doen wat ogenschijnlijk te veel moeite of tijd kost.

Het regelmatig tijd nemen voor het uitvoeren van eenvoudige en basale activiteiten leveren mij steeds onverwachts een onbeschrijflijke vreugde op. Het is voor mij dan ook één van de meest effectieve manieren om mijn hoofd leeg te maken, mij opnieuw met mezelf te verbinden, waar geluk te ervaren en rust te vinden.

Ik wens je veel plezier op mijn lifestyleblog!

Samen oogsten
Wildplukken
Verse eitjes van onze kipjes

29 Comments

 • Corien Heersema-Beuker

  Lieve Marit, met plezier lees ik de lieve, warme reacties van zoveel verschillende mensen. En ik zou er nog aan toe willen voegen: juist in deze onzekere Corona tijd is het zo belangrijk om even een paar regels, een woordje, een gedichtje of wat ook van elkaar te horen, zodat we een kring vormen van vele goedwillende vrienden en vriendinnen; we zijn er voor elkaar!

 • Marit

  Hoi Marinka, wat leuk om van jou te horen! Dat is inderdaad een hele tijd geleden zeg.. En dank je wel voor je bericht :-). Wat fijn om te horen dat je een dochtertje hebt en werk hebt gevonden in de mode na onze studie. Veel succes ook voor jou! Liefs Marit

 • Anoniem

  Hi Marit,
  Het is lang geleden en in een ander leven dat wij elkaar voor het laatst hebben gezien maar ik vind het erg leuk om je posts te bekijken. Je bent aan het genieten en dat is mooi om te zien! Zelf werk ik in de mode en woon ik met mijn dochtertje van 2 in Aalsmeer.
  Leuk om je zo even te kunnen volgen, maak er wat moois van daar!
  Liefs Marinka

 • Marijn

  Lieve Marit, wat een prachtige stap hebben jullie gezet. Leuk om te lezen en je te volgen! Veel plezier, rust en woongenot! X

 • Ilse

  Marit, wat heerlijk om te lezen!! Prachtige foto’s. Ik word er helemaal rustig van. Blijf je volgen.

 • Marit

  Ah lieverd (Margriet), Simon en ik zaten allebei met tranen in onze ogen bij het lezen van jouw ontzettend mooie en lieve bericht. Dank je wel :-)!!

 • Margriet

  Lieve Marit , Simon charly en Billy
  Wauw, met een brok in mijn keel, lees ik dit, Prachtige verhaal, het verhaal wat ik van dichtbij heb mogen mee maken. Jou groei, naar de prachtige vrouw die je nu bent. Open staat voor geweldige nieuwe uitdagingen . Ga zo door, en ik ben mega trots 😘

 • Wendy

  Je blog ziet er fantastisch uit! Super leuke onderwerpen om meer over te leren <3

 • Betty

  Wat een mooie site Marit…en wat heerlijk dat we mee mogen op jullie reis. Met heel veel plezier ga ik ik je volgen en laat mij graag door je inspireren. Liefs Betty ✨

 • Marit

  Wauw, wat een mooi bericht heb je gestuurd Marijke, dank je wel! Ook al zien we elkaar weinig, dat lijntje voel ik ook hoor :-)! Liefs Marit

 • Marijke Hartstra

  Hoi Marit, ook ik voel al heel lang via jouw oma Corien de warme verbinding met jou, Simon en Charly en nu ik je purecottagelife-adres kreeg en dus mag meedelen en meeleven met al wat jij schrijft en ontwikkelt is dat nóg hartverwarmender.
  Jouw vertellen brengt nostalgie, brengt verlangen naar dat wat jullie leven in dat prachtige stuk Engeland oproept… inderdaad dat pure cottageleven, waarvan zowel jij als jouw oma zo prachtig getuigen, vol liefde voor al wat groeit en bloeit. Zoals jij en Charly (in de door oma gebreide trui😊) daar op de foto’s te zien zijn… een pláátje, zo romantisch. Net zoals jullie huis eruit ziet. Wat hebben jullie een grootse gedurfde geweldig mooie stap gezet door te emigreren.
  Je website oogt enorm aantrekkelijk, die zal velen in het hart raken. En ik wens je toe dat ook velen bij jou komen aankloppen, opdat jij hen advies kan geven om ook van hun tuin een cottagetuin te maken. Gaat vast lukken! 🍀🌹🍀

 • Marit

  Dank je wel Margo, voor je mooie en ontzettend lieve bericht en complimenten! Als we alles zo bij elkaar zien, dan beseffen wij weer nog beter wat we allemaal hebben beleefd. Liefs Marit

 • Margo

  Prachtig Marit, ook de mooie herinneringen die je beschrijft. Wat zou jouw opa (mijn ‘ome’) Jaap trots zijn geweest. Superleuk om door alles heen steeds weer iets anders moois te ontdekken via de linkjes. Wat hebben jullie eigenlijk al veel gedaan en beleefd in zo’n korte tijd. Het is echt een genot om te lezen en te bekijken. Mooie balans van tekst en prachtige ‘plaatjes’! Ik verheug me op de rest, want ik heb nog niet alles gezien geloof ik… Liefs Margo

 • Marit

  Hoi Lydie, ik hoorde al van oma dat je bij haar op bezoek bent geweest. Gezellig! En dank je wel voor je super lieve bericht. Oma is altijd een ontzettend lieve en fijne steun voor mij!

 • Lydie

  Hoi Marit, vanmiddag was ik bij je oma en zij was enorm enthousiast over je blog. Ik kreeg de gegevens mee en ik kan alleen maar zeggen dat ik het er prachtig en uitnodigend uit vind zien. De kern van leven: natuur en verbinding met elkaar.
  Graag volg ik meer van je en vast ten overvloede, maar je oma is echt supertrots op jou. Veel succes en geluk daar. Lydie ‘van de schrijfgroep’

 • Jannemijn

  Prachtig Marit,
  Ik wist niet dat je zo mooi kon schrijven.
  Ter zake, gevoelvol en met liefde.
  Ook de foto’s zijn goed gekozen en een feest om te zien.
  Ik ga het gelijk nog een keer lezen, heerlijk om daar even te verwijlen.

 • Paul de Ridder

  Wat een prachtige website, Marit! Heerlijk om te lezen, de gevonden rust en verbinding doordesemen je teksten en stralen af op mij als lezer. Dankjewel.

 • Corien Heersema-Beuker

  Heel mooi zoals je je opa hebt beschreven. Het ongekerfde blok hout! zei iemand eens.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *