Cottagetuin,  Tuin,  Tuininrichting

Cottagetuin border

In 3 stappen een cottagetuin border

Als je net zo gek bent op bloemen als ik, dan kan zelfs een kleine hoek in de tuin al volstaan om het gevoel van een cottagetuin te creëren. Er zijn een specifieke soorten vaste cottageplanten die het effect van zo’n romantische cottagetuin direct geven in jouw tuin. 

Denk hierbij aan nepeta (kattenkruid), vingerhoedskruid, rozen, vrouwenmantel, stokrozen, anemonen, lavatera en geraniums. Hieronder kun je een kort stappenplan vinden om jouw eigen cottagetuin border te maken.

Stap 1: Kies een goede plek voor je border

Bloemen staan het liefst in de volle zon of in halfschaduw, dus als je een rijke bloemenborder wilt creëren, dan kies je het beste een plekje dat op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten ligt. 

Stap 2: Selecteer de cottageplanten

Als je elk seizoen wilt genieten van je cottage bloementuin, dan is het van belang om bij het maken van de selectie van de beplanting voor je border rekening te houden met de periodes waarin de bloemen bloeien. Bovendien is het handig om een kleurenpalet te maken, zodat je jezelf een klein beetje houvast geeft.

Denk ook aan mooie en bijpassende klimplanten. Het toevoegen van klimmers zorgt voor extra groene en kleurrijke effecten in de hoogte in je tuin.

O.a.: Roos, lavatera, nepeta.
O.a.: Penstemon, lavendel, roos, agapanthus, perovskia

Stap 3: Planten van je cottage planten

Voordat je de planten gaat plaatsen, zorg je ervoor dat je weet waar je welke planten wilt zetten. Maak een schaaltekening van je border en zet de structuurplanten en blikvangers als eerste. Vervolgens teken je planten die zorgen voor kant opvulling. 

Let op hoe groot elke plant ongeveer wordt en hoeveel er in een vierkante meter (m2) passen. Zorg er ook voor dat je lente, zomer en herfst bloeiers goed verspreid, zodat je een gelijkmatige border krijgt.

Ik vind het zelf het gemakkelijkst om in excel te werken, omdat ik het ideaal vind om steeds te kunnen schuiven met de planten in de border. Zie hieronder een voorbeeld daarvan. 

Bij het ontwerpen selecteer en maak ik een tabel met mijn gewenste planten en geef dan elke plant een korte codenaam. Vervolgens plaats ik een cirkel met de kleur van de plant en de naam op de plek waar ik de plant denk te willen zetten.

Extra tips

  • Wees niet bang om het verkeerd te doen, een cottagetuin is een tuin waar je vooral veel uitprobeert en eigenlijk geen fouten kunt maken. Verkeerde keuzes kun je namelijk later altijd weer herstellen.
  • Zoek een beeld waarvan jou de kleuren erg aanspreken. Kijk goed welke kleuren je ziet en maak hiervan jouw eigen kleurenpalet.
  • Zorg voor een goede bodem door organische of biologische compost te kopen.
  • Kijk hier voor inspiratie en voorbeelden van tuininrichtingen.
Cottageplanten in foto bovenaan de pagina: o.a. Crocosmia, alcea, verbena, salvia, allium, achillea, verbascum.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *