Cottagetuin,  DIY,  Tuininrichting

Cottagetuin in de stad

Eindeloos genieten, groente kweken, bloemen plukken..

In deze tuin heb ik al mijn wensen voor een cottagetuin kunnen uitproberen en verwezenlijken. Dit was namelijk het eerste huis dat wij als gezin hebben bewoond. Het huis is een jaren 30 woning die middenin de stad ligt, grenzend aan een klein landgoed met een ruime achtertuin en voortuin. 

Ik hou zelf erg van tuinen waar iets in te beleven valt, waar orde en chaos naast elkaar mogen bestaan, dus een cottagetuin past helemaal bij mij. Ik koos dan ook voor bloemborders vol met uitbundige bloemen in combinatie met strakke buxussen, kegelvormige taxussen en een kronkelende haagbeuk. Dit zorgde steeds voor een nieuwe verrassing en op elke zitplek hadden we het gevoel dat we in een ‘andere’ tuin zaten. 

Bij de indeling lette ik er goed op dat de moestuin, kas en kruidentuin vlakbij de ingang naar de tuin werden aangelegd. Tijdens het koken vind ik het namelijk erg praktisch als ik niet te ver de tuin in hoef te lopen om kruiden te plukken of groenten te oogsten, vooral als het regent of stormt.

De moestuin werd omheind met een schapenhek van kastanjehout. Het hekje diende zowel als raamwerk om fruitplanten zoals frambozen, kruisbessen, bramen en blauwe bessen en klimrozen tegenaan te laten groeien, als voor bescherming van de kwetsbare gewassen tegen Charly en Billy. 

Langs de rand van het schapenhek bij de moestuin heb ik lavendel, salie en rozemarijn geplant. Deze geurige bloemen en kruiden dienen zeer goed als natuurlijke vijand van insecten zoals rupsen die groenten kunnen aantasten.

Ook hebben wij een kleine boomgaard aangelegd met verschillende soorten appelbomen, perenbomen en een pruimenboom. Dit waren oude fruitbomen van zo’n 30 jaar oud van een oude boomgaard in Utrecht die we zelf hebben opgehaald. 

De fruitbomen gaven veel speelsheid aan de tuin door hun kronkelige vormen, de mooie witte of roze bloesem in het voorjaar en de heerlijke vruchten in het najaar. Daar heb ik nog veel appeltaarten van gebakken!

Rozen die heerlijk geuren

Ik ben gek op rozen en daarvoor had ik een selectie gemaakt van de mooiste kleuren en geuren, want een roos zonder geur is naar mijn mening geen échte roos! Naast de verschillende kleine roosvarianten tussen de borders, heb ik ook veel klimrozen en klimplanten toegevoegd in de tuin. Dit zorgde ervoor dat overal waar je keek bloemen bloeiden.

Deze Engelse en Franse rozen heb ik onder andere gebruikt:

 • Rosa blushing bride
 • Klimroos Claire Austin
 • Rosa Iceberg
 • Rosa Yves Piaget
 • Klimroos Compassion
 • Rosa Fighting Temeraire
 • Klimroos Chislaine de Feligonde
 • Rosa Heritage
 • Klimroos Laguna
 • Rosa Munstead Wood
 • Klimroos New Dawn
 • Rosa Roald Dahl
 • Rosa The Pilgrim

De rozen stonden in de borders, tegen de pergola en tegen het schapenhek van de moestuin. 

Klimroos Compassion
Rosa Munstead Wood
Klimroos Ghislaine de Feligonde

Buitenleven betekent voor mij het hele jaar door genieten van de tuin

In de achtertuin had ik verschillende plekken ingericht waar je kon zitten: in de schaduw onder de groenblijvende laurierboom als het ’s middags in de zomer erg warm was, in de ochtendzon onder de pergola, voor het raam of ’s avonds onder de overkapping. Zo genoten we het hele jaar door van onze tuin. 

De bomen van het landgoed zorgden voor een flinke portie schaduw en omdat de tuin afliep naar het achterliggende landgoed was het er vochtig. De houten overkapping die we daar hebben neergezet, zorgde ervoor dat we er ineens toch graag kwamen. 

We hebben hier (al was het van korte duur in verband met onze emigratie) ontzettend genoten van barbecuen met vrienden, een borreltje drinken bij de houtkachel of infrarood zonnestraler of ’s ochtends een kopje koffie met de krant erbij. 

De foto’s zijn gemaakt toen de tuin minder dan 1 jaar oud was. Wij hebben helaas dus maar kort van deze tuin mogen genieten, omdat wij kort erna emigreerden naar Zuid-Engeland

Het grondwerk en houtwerk werd verzorgd door Lievers de Kler hoveniers uit Heemskerk en het straatwerk werd uitgevoerd door Bloedjes Bestratingen uit Heemskerk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *