Bloemen om op te eten
Naast dat ik bloemen in de moestuin ontzettend mooi vind, word ik nog enthousiaster als deze bloemen ook nog eens eetbaar zijn. Toen ik erachter kwam dat er best veel soorten bloemen bestaan die eetbaar zijn, ben ik direct op onderzoek uit gegaan.
Het leuke van eetbare bloemen is dat ze zowel als ‘vriend’ van jouw groente kunnen dienen (in de vorm van combinatieteelt) als gebruikt kunnen worden om taarten, salades en andere gerechten te versieren.
Een greep uit de meest bekende eetbare bloemen:
- Oostindische kers
- Bosviooltje
- Borage (komkommerkruid of bernagie)
- Goudsbloem (Calendula officinalis)
- Rozen
- Anjer
- Korenbloem (Centaurea Cyanus)
- Bloemen van courgette, rucola, tuinbonen of sla
- Dille bloemen
- Kamille
- Lavendel
- Saliebloem
- Venkelbloemen
- Primula vulgaris
- Kamperfoelie (niet de bessen!)
- Madeliefjes
- Zonnebloemen
- Fluitekruid (let op dat je deze niet verward met gevlekte scheerling of hondspeterselie, deze zijn giftig)
* Let op dat je altijd zeker weet dat bloemen (of zaden) die je wilt eten biologisch zijn in verband met landbouwgiffen die aanwezig kunnen zijn in de zaden van de plant.