Geen onderdeel van een categorie,  Moestuin,  Planten & Kruiden

Eetbare bloemen

Bloemen om op te eten

Naast dat ik bloemen in de moestuin ontzettend mooi vind, word ik nog enthousiaster als deze bloemen ook nog eens eetbaar zijn. Toen ik erachter kwam dat er best veel soorten bloemen bestaan die eetbaar zijn, ben ik direct op onderzoek uit gegaan. 

Het leuke van eetbare bloemen is dat ze zowel als ‘vriend’ van jouw groente kunnen dienen (in de vorm van combinatieteelt) als gebruikt kunnen worden om taarten, salades en andere gerechten te versieren.

Een greep uit de meest bekende eetbare bloemen:
  • Oostindische kers
  • Bosviooltje
  • Borage (komkommerkruid of bernagie)
  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  • Rozen
  • Anjer
  • Korenbloem (Centaurea Cyanus)
  • Bloemen van courgette, rucola, tuinbonen of sla
  • Dille bloemen
  • Kamille
  • Lavendel
  • Saliebloem
  • Venkelbloemen
  • Primula vulgaris
  • Kamperfoelie (niet de bessen!)
  • Madeliefjes
  • Zonnebloemen
  • Fluitekruid (let op dat je deze niet verward met gevlekte scheerling of hondspeterselie, deze zijn giftig)
* Let op dat je altijd zeker weet dat bloemen (of zaden) die je wilt eten biologisch zijn in verband met landbouwgiffen die aanwezig kunnen zijn in de zaden van de plant.
Borage of Komkommerkruid
Goudsbloem of Calendula
Rucola bloem

Smaakmakers

De eetbare bloemsoort die ik zelf het meeste gebruik is de Oost-Indische kers. Deze bloem is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en het leuke is dat ze ook allemaal een andere smaak hebben. Ze variëren van mild tot sterk met soms zelfs een peperachtige smaak. Ze kunnen daarom echt een een extra bite geven aan je salade.

Voor de frambozen kwarktaart heb ik gebruik gemaakt van de madeliefjes die Charly zo graag plukt. Uiteraard nadat ik eerst heb opgezocht of madeliefjes eetbaar zijn ;-). Het madeliefje is natuurlijk zo’n bekende bloem en er groeien er zoveel in ons gras, dat je bijna zou vergeten dat je deze bloem heel goed kunt gebruiken voor de versiering van bijvoorbeeld een taart of salade. Er worden zelfs allerlei verschillende medicinale krachten toegekend aan dit schattige witte bloemetje. In het midden van de taart heb ik een Engelse roos uit de tuin geplukt. Als rozen niet bespoten worden zijn ze eetbaar of (als je de smaak niet lekker vindt) als decoratie te gebruiken.

Salade met Oost-Indische kers, borage, eitjes van onze kippen, zaden en pitten, sla uit de tuin en tonijn.
Frambozenkwarktaart met hele stukken framboos en madeliefjes en een roos als decoratie.

Giftige bloemen

Deze bloemen zien er zo mooi uit dat je ze wel zou willen opeten, maar het wordt absoluut afgeraden om deze te eten, omdat de zaden of bloemen giftig zijn. 

Let dus altijd goed op welke bloemen je selecteert om te eten. Een verkeerde soort kan echt problemen geven voor de gezondheid en met name bij kinderen.

Deze bloemen staan bekend als giftig:
  • Lathyrus Odoratus
  • Digitalis (vingerhoedskruid)
  • Aconitum (monnikskap)
  • Anemone
  • Azalea
  • Narcis
  • Papaver
  • Calla
  • Canna
  • Taxus
  • Wisteria
  • Clematis
  • Delphinium
  • Euphorbia
  • Hyacinthus
  • Hydrangea
  • Iris
  • Hyacinthus
  • Viburnum
  • Vinca minor en major

LET OP: Dit is slechts een greep uit de bloemsoorten die giftig zijn. Zorg er altijd voor dat je zeker weet of een bloem of plant eetbaar is voordat je het gebruikt als voeding of versiering.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.