Lifestyle,  Mindfulness,  Persoonlijk

Het roer om

In onderstaand verhaal deel ik openhartig hoe mijn leven (en op sommige vlakken ons leven) eruit heeft gezien en wat ertoe heeft geleid om het roer volledig om te gooien. 

Door mijn en ons verhaal te delen, hoop ik lezers die in een vergelijkbare situatie zitten of hebben gezeten te inspireren om de moed te vinden om keuzes te maken vanuit je hart. Wij hebben door schade en schande geleerd dat ons geluk en welzijn belangrijker is dan geld en materie (hoewel we natuurlijk nog steeds van mooie dingen houden)

Wij zijn in het diepe gesprongen en het zijn niet alleen de spannendste, maar vooral de belangrijkste en beste keuzes in ons leven geweest. Ik heb ervaren dat het maken van zulke keuzes vraagt om moed en om domweg vertrouwen.

Mijn werk voordat het roer om ging

Ik ben opgeleid als organisatiepsycholoog en werkte tijdens mijn studie als trainings- en opleidingsfunctionaris en coach bij de Hotels van Oranje in Noordwijk. Omdat ik mezelf als coach en trainer nog erg jong vond, wilde ik mezelf ook graag verder ontwikkelen in het bedrijfsleven en daar praktijkervaring opdoen. Toen de complete directie in één klap werd vervangen bij de Hotels van Oranje, beëindigde ik daar mijn werkzaamheden.

Kort daarna startte ik een loopbaan in het sierbestratingsbedrijf van mijn vader waar ik de afdeling ‘Buitenleven’ oprichtte en een assortiment tuinmeubelen, tuinhout, overkappingen en andere tuinaccessoires toevoegde. Bovendien ontwikkelde ik een nieuw concept voor onze showtuin met kleine ‘belevingstuinen’, een webshop en een tuingids.

De financiële recessie veroorzaakte een aantal jaren later problemen in ons GWW-bedrijf waardoor ook Bakker Buitenleven onder druk kwam te staan. De éénjarige bedrijfskundige studie die ik kort ervoor had gevolgd aan Nyenrode had mijn bedrijfskundige kennis sterk vergroot en hielp mee bij het transformeren van de oude structuren binnen het familiebedrijf naar het bedrijf wat er nu staat.

Kort daarna namen mijn broer en ik het sierbestratingsbedrijf en het Grond-, Weg- en Waterbouwbedrijf van mijn vader over. Naast de commerciële activiteiten binnen het bedrijf, werd ik ook verantwoordelijk voor de financiën. 

Tegen de recessie en de verwachtingen in groeide ons bedrijf elk jaar fors. Mensen besteedden in die tijd namelijk steeds meer aandacht aan hun tuin en wilden een complete tuin waarin het buitenleven centraal stond.

Bewust buitenleven (en tuinieren)

Die jaren in het familiebedrijf namen ook een hoop stress met zich mee en in die tijd had ik een coach via ons bedrijf leren kennen. Toen hij mij vroeg wat mijn hobby’s waren, moest ik bekennen dat ik nog maar weinig dingen voor mijzelf deed en echt moest nadenken wat mijn hobby’s waren.

Ik ging aan de slag met zijn vraag en dat herinnerde mij eraan dat ik zo gek ben op tuinieren. Kort daarna creëerde ik mijn eerste cottagetuinMijn handen in de grond voelen tijdens het wieden, het goed observeren en bekijken van planten hoe ze verzorgd moeten worden en het genot van de kleuren en geuren van bloemen, zorgden ervoor dat ik intens blij werd, mijn hoofd even helemaal leeg kon maken, ontspande en nieuwe inzichten kreeg.

In de jaren die volgden werd het klimaatprobleem en de opwarming van de aarde in combinatie met de hevige regenval steeds meer onder de aandacht gebracht in het nieuws. Er werd gesteld dat gemeentes particulieren zouden moeten verplichten hun tuinen anders in te richten, waarbij een hoger percentage groen dan stenen aanwezig moest zijn. Het was namelijk een trend om een groot gedeelte van de tuin dicht te straten met tegels van 60×60 cm. of groter. 

Het grootste gedeelte van onze omzet werd destijds behaald uit de verkoop van sierbestrating, op de voet gevolgd door tuinhout en tuinmeubelen. Bij het opmaken van de financiële begrotingen voor ons bedrijf stelde ik mezelf steeds vaker de vraag: “Is het echt mijn missie om de wereld van zoveel mogelijk sierbestrating te voorzien?”

Mijn eigen bloemrijke cottagetuin werd namelijk elk jaar mooier en uitbundiger en ik merkte dat dit voor een innerlijk conflict zorgde. Ik begon steeds meer te voelen voor de tegenhanger van sierbestrating: beplanting. We bezochten vervolgens enkele kwekerijen en keken naar verschillende stukken land om ons te oriënteren op de mogelijkheid om beplanting te verkopen. Door omstandigheden hebben we deze plannen uitgesteld.

Ik werkte als alternatief het concept ‘Bewust Buitenleven’ uit, met het idee om een klant die een duurzame keuze voor zijn tuin wilde maken beter te kunnen bedienen. Ik liet een logo ontwerpen, één van onze showtuinen werd omgedoopt tot ‘Bewust Buitenleven’ tuin en de bestaande showtuinen werden voorzien van meer planten. 

Ook nam ik contact op met NL Greenlabel, want ik had begrepen dat zij een duurzaamheidslabel toekenden aan fabrikanten en hoveniers die voldeden aan hun duurzaamheidseisen. Ik vroeg mij af waarom zo’n label niet bestond voor retailers en nam contact met hen op om een mogelijke samenwerking te onderzoeken. 

Solovakantie met Billy bij het Lugano meer.

Tijd voor bezinning

Met veel plezier heb ik gewerkt bij ons bedrijf en met de mensen die eraan gekoppeld waren zoals medewerkers, leveranciers en klanten en ondanks dat ik barstte van de ideeën en veel plezier had in het ondernemen, begon het innerlijk steeds meer te wringen dat ik mijn eigen behoeften en sociale leven zo had laten ondersneeuwen doordat ik voortdurend gefocust was op mijn werk en familie.

Ik merkte al langere tijd dat ik mezelf uitputte en dat ik op veel vlakken niet leefde volgens mijn diepere waarden. De vermoeidheid werd chronisch en daarom besloot ik dat het tijd was om dit tot in de kern aan te pakken. Ik plande onder andere een vakantieperiode voor zelfreflectie in naar Noord-Italië samen met mijn hondje Billy om uit te zoeken wat ik wilde met mijn leven en werk. 

Ook pakte ik mijn persoonlijke ontwikkeling grondig aan en kwam erachter waarom ik al die jaren zo aan het jagen was geweest, mij zo kon verliezen in mijn werk en weinig aandacht voor mijzelf en mijn sociale leven had. Gedurende mijn leven was ik namelijk vooral aan het óverleven in plaats van te leven en dit kwam extra sterk naar boven in het familiebedrijf.

Ons huis en de tuin compleet verbouwd.
Intens gelukkig

Een nieuwe relatie, samenwonen en onze lieve Charly geboren

Simon en ik waren al 10 jaar bevriend, maar zijn onverwachte bezoek tijdens mijn vakantieperiode in Italië, resulteerde in een connectie en ontmoeting tussen ons die wij daarvoor nooit hadden ervaren in onze vriendschap (for the record, dat bleef tijdens deze vakantie nog puur platonisch ;-)).

Twee weken erna kregen wij verkering en vanaf dat moment is zo’n beetje álles in mijn en ons leven veranderd. Onze relatie ging in het begin nog helemaal niet van een leien dakje en mijn onverwachte zwangerschap van Charly een halfjaar later, luidde dan ook een enorme transformatie van onszelf en ons leven in.

Nadat ik wist dat ik zwanger was, gingen we wel nog even door op onze oude toer (met te veel kracht te veel dingen tegelijk aanpakken): we kochten tijdens mijn zwangerschap een groot oud huis, gingen samenwonen en verbouwden dat huis en de tuin compleet waarbij ik in de tussentijd beviel van Charly.

Het roer om

Onze relatie, de zwangerschap en de geboorte van Charly confronteerden mij nog sterker met hoe ik mijn leven had ingericht en toen ik na mijn zwangerschapsverlof weer begon met werken, verzette alles in mij zich daartegen. 

Na veel wikken, wegen, praten en voelen heb ik de knoop doorgehakt en verkocht ik mijn aandelen in het familiebedrijf aan mijn broer en beëindigde mijn werkzaamheden. Simon heeft een soortelijk pad bewandeld en verkocht zijn makelaarskantoren. We hebben toen een sabbatical ingelast waarin we een camperreis van 4 maanden maakten door Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk.

Onze reis door de natuur zorgde voor een nog diepere bezinning en reflectie op ons leven tot dan toe. Het innerlijke werk dat ik was gestart in combinatie met de verandering van vrijgezel zijn naar het hebben van een gezin, had gezorgd voor een opeenstapeling van nieuwe inzichten en doorbraken in mijzelf. 

Een jaar later, begin 2020, emigreerden we naar Zuid-Engeland. Het land had ons hart gestolen tijdens onze camperreis en het was altijd al onze grootste droom om in de natuur te leven. We hebben een cottage gehuurd in een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ in East Devon en genieten elke dag van de overvloed en weldaad van de natuur. 

Hier in Zuid-Engeland is ook mijn lifestyle blog ontstaan en ik hoop je hiermee te inspireren je hart te volgen en verbinding te zoeken met de natuur door tuinieren, het maken van wandelingen, gezond en lekker eten, mindfulness en het maken van mooie reizen.

* De foto helemaal bovenaan deze pagina is gemaakt in Varese, Italië en komt het dichtst bij het moment waarop wij ervoor kozen om onze droom te volgen en te emigreren naar Zuid-Engeland.

5 Comments

 • Corien Heersema

  Lieve Marit,

  Nu ik je levensverhaal na een tijdje weer doorlees, springen me opnieuw de tranen in de ogen.
  Nu jullie op het punt staan een doorstart te maken wens ik je alle geluk, kracht en moed bij deze geweldige onderneming. Lieve pure, sterke vrouw die je bent.

  Liefs, oma

 • Anneke & Ton

  Bijzonder …….. !
  Mooi, Marit en Simon, heel mooi!
  Jullie zullen geen spijt kunnen krijgen van de dingen die jullie NIET hebben gedaan …..

 • Corien Heersema-Beuker

  Lieve Marit,

  Wat heb je je leven tot nu toe puur en eerlijk samengevat. ik voel me diep ontroerd en aangedaan. ik wens jullie dan ook heel veel succes op de ingeslagen weg.
  Heel veel liefs voor jou, Simon en grote meerwaarde Charly met vriendje Billy

  Overoma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *