Lifestyle,  Recepten,  Zelf maken

Kerstkoekjes

Ik had me al een paar jaar voorgenomen om eens kerstkoekjes of kerstkransjes te maken en dit jaar is het dan eindelijk gelukt. We hebben leuke koekvormpjes gevonden en samen met Charly ben ik aan de slag gegaan. Heel gezellig en vooral ook feestelijk op tafel en om als klein kadootje bij de kerstkaarten te geven.

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram (riet)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 el koud water
Decoreren met:
  • Pure chocolade (minimaal 70%, anders wordt de chocola bijna niet hard op het koekje)
  • Pure chocolade tabletjes
  • Spikkels
Deeg uitrollen en vormpjes uitsteken.
Chocolade au bain marie smelten.

Zo maak je het

Roer de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom. Snijd de roomboter in kleine plakjes en voeg deze samen met het ei en de eetlepel koud water toe. Kneed het geheel tot een stevige bol. Als het deeg te droog is, voeg dan een klein beetje koud water toe. Doe de deegbal in een vershoudbakje in de koelkast en laat het ongeveer een halfuur afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi het aanrecht met bloem en haal het deeg weer uit de koelkast. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een egale dikte van ongeveer 0,5 cm. Pak de vormpjes en druk ze in het deeg en leg de vormen op een met bakpapier beklede bakplaat. Om een gat in het midden te maken voor echte kerstkransjes kun je een appelboor gebruiken.

Bak de koekjes nu ongeveer 10 tot 12 minuten totdat de randen goudbruin worden. Laat ze even uitharden voordat je ze gaat versieren met chocolade. Smelt de pure chocolade au bain marie. Doop de koekjes er op hun kop in en leg ze op wat bakpapier en bestrooi met spikkels en laat de koekjes drogen. 

Let op: de chocolade wordt snel weer hard, dus je zult het tussendoor steeds even opnieuw moeten verwarmen.

Bereidingswijze

  • Doe de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom en roer.
  • Snijd de roomboter in kleine plakjes.
  • Voeg de boter, het ei en een eetlepel koud water toe aan de bloem.
  • Kneed het geheel tot een stevige deegbal.
  • Zet de deegbal een halfuur in een vershoudbakje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem en pak het deeg uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een egale dikte van ca. 0,5 cm.
  • Druk de vormpjes in het deeg en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten.
  • Laat ze uitharden voordat je ze decoreert met chocola.
  • Smelt de chocolade au bain marie en doop de koekjes erin.
  • Leg ze op bakpapier en bestrooi met spikkels.
  • Laat de koekjes drogen.
Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.