DIY,  Lifestyle,  Recepten

Klassieke appeltaart

Appeltaart is dé favoriete taart van Charly. Sinds haar 2e is ze bewust van haar verjaardag en wil ze het liefst dat ik deze taart voor haar maak. Tot nu toe hebben we de appels van onze eigen appelbomen kunnen gebruiken en dat maakt het extra leuk.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 gram ongezouten biologische roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 el ijskoud water
  • snuf zout
  • 8 appels (elstar of granny smith)
  • 60 gram rozijnen
  • 4 tl kaneelpoeder
Optioneel
  • 250 ml slagroom
  • 2 el suiker

Zo maak je het:

Deeg

  • Doe de bloem, de suiker en het zout samen in een kom en roer het goed door.
  • Snijd de roomboter in kleine blokjes.
  • Voeg de boter, het ei en het water bij de bloem en kneed het tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in folie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  • Leg 1/3 van het deeg apart en rol 2/3 van het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestrooid aanrecht tot een cirkel van ongeveer 30 cm. van circa 3 mm. dik.
  • Vet de taartvorm in met boter en leg het deeg er voorzichtig in. Handige tip: bestrooi de deegroller met bloem en rol het deeg om de deegroller heen en rol hem langzaam uit boven de taartvorm.

Taartvulling

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes.
  • Meng de appels met de rozijnen en de kaneel. Voeg optioneel 100 gram suiker toe (ik gebruik zelf geen suiker in de vulling, omdat ik de taart dan te zoet vind).
Bereidingswijze taart
  • Vul de bodem van de taartvorm met de appels.
  • Pak de rest van het deeg en rol deze uit tot circa 3 mm. en snijd het deeg in repen van ongeveer 1,5 cm. breed.
  • Leg de repen kruislings over de appelvulling in een rasterpatroon.
  • Druk de rand van de taart aan en gebruik eventueel resterend deeg om de randen te verfraaien.
  • Bestrijk het deeg aan de bovenkant met een geklutst ei.
  • Bak de taart in ongeveer 1 uur goudbruin.
  • Klop de slagroom en de suiker in een maatbeker met een mixer. 
  • Serveer de appeltaart met de verse slagroom.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *