Cottagetuin,  Planten & Kruiden,  Tuin

Klimplanten cottagetuin

Top 5 Cottagetuin klimplanten

Klimplanten kunnen in een cottagetuin of bloementuin een extra romantisch gevoel geven. Ze zorgen er namelijk voor dat je ook in de hoogte kunt genieten van bloemen. Bovendien kun je klimplanten goed gebruiken om saaie hoekjes of muren op te fleuren, pergola’s te verfraaien of heel praktisch om schaduw te creëren op een warm, beschut terrasje.

#1 Klimroos

Zonder roos geen cottagetuin. Belangrijk bij het kiezen voor een klimroos is om te kijken waar je de roos wilt planten. Is het een beschutte, warme plek op het zuiden? Of staat hij juist in de wind in de halfschaduw?

De meeste klimrozen gedijen namelijk het beste in de volle zon, maar je hebt ook enkele sterke uitzonderingen die het overal doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rosa New Dawn of Westerland.

#2 Wisteria (Blauwe regen)

De blauwe regen is ook een absolute must in een cottagetuin. Op elk warm en zonnig plekje gedijt hij goed. Ze zijn ideaal om tegen het huis aan te laten groeien of tegen een pergola. 

De wisteria is ook erg goed te combineren met andere klimplanten zoals klimrozen en clematis.

#3 Clematis 

Een voluit bloeiende clematis is echt een blikvanger in de tuin. Het is een vroege bloeier, dus je hebt er in het voorjaar meteen veel plezier van.

Clematis is een echte klimplant, maar ze hebben geen zogenaamde ‘zuignapjes’. Deze klimplant heeft dus altijd begeleiding nodig zoals een klimrek, gaas of een andere struik of klimplant waar hij tegen aan kan groeien. 

#4 Kamperfoelie

De kamperfoelie is een klimplant die enorm uitbundig kan groeien en daardoor een mooie sierwaarde heeft in een bloemrijke tuin.

De bloemen geuren ’s nachts om nachtvlinders te lokken. Het is een gemakkelijke klimplant en hij groeit zowel in de zon als in halfschaduw. Let wel op met de kamperfoelie tegen een boom plaatsen, want hij kan hem verstikken als je hem niet af en toe bijsnoeit.

#5 Ramblerroos 

Deze roos is ideaal om tegen een pergola, prieel of muur aan te planten omdat de roos wel 5 tot 6 meter lang kan worden, erg snel groeit en enorme trossen bloemen krijgt. 

Bovendien is de roos erg sterk en bloeit hij lang, ongeveer van mei tot en met juli.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *