Buitenleven,  Lifestyle,  Persoonlijk

Mijn 1e eigen bijenkolonie

In januari begon ik aan een online imkercursus bij de ‘East Devon Beekeepers Association’ en kreeg ik Bob, onze vorige buurman en goede vriend, toegewezen als mijn mentor. 

In het dak van ons nieuwe huis bleek een flinke bijenkolonie te wonen. Ideaal voor mij natuurlijk, want dat bood mogelijkheden voor mijn 1e eigen bijenkolonie. 

Maar hoe zorg je ervoor dat de bijen uit het dak van een huis naar je eigen bijenkast verhuizen?

Bijen lokken

Ik vroeg Bob hoe we de bijen zouden kunnen verleiden om te verhuizen naar onze bijenkast. Naast dat ik graag mijn eerste eigen bijenkolonie wilde bemachtigen, was het ook voor de bijen zelf van belang om voort te kunnen leven. Het rieten dak van ons huis moet namelijk in de winter worden vernieuwd en dat betekent dat de bijenkolonie zou worden verwijderd.

Bob bracht één van zijn reserve bijenkasten langs met een aantal volle honingraten om de bijen te lokken. We zetten de kast zo dicht mogelijk bij het bijennest zodat zogenaamde ‘bijenscouts’ de bijenkast konden gaan verkennen voor het geval ze zouden gaan zwermen.

Onze nieuwe bijenkolonie zwermt naar de bijenkast.

Zwermen

Wanneer een woning voor bijen te klein wordt, zullen ze normaal gesproken rond mei / juni gaan zwermen. Dat was daarom hét moment waarop wij wachten, maar omdat mei zo’n natte maand was, hielden de bijen zich rustig en vooral bezig met nectar zoeken. De meeste bloemen bloeiden deze koude lente later dan normaal, waardoor de bijen veel meer moeite moesten doen om nectar binnen te krijgen dan in andere seizoenen.

Zwermen is een natuurlijke manier van bijen om zich te vermeerderen. Dit doen ze door hun volk op te splitsen. Als de nieuwe koningin is gemaakt en uitvliegt, neemt ze de helft van het bijenvolk met zich mee en settelen zij zich op een andere plek. We hebben de bijenkast daarom laten staan in afwachting van beter weer.

Wanneer je een bijenvolk verkrijgt door middel van zwermen, is het het beste dat dit uiterlijk midden juli gebeurt, omdat anders de kans groot is dat de nieuwe bijenkolonie de winter niet overleeft.

 

Imker in wording

En toen gebeurde het! Simon riep vanuit de keuken dat ik snel moest komen, want hij zag ineens dat er een enorme groep bijen op de bijenkast zat. Wat was dat een indrukwekkend gezicht! 

De bijen klonterden zich met zijn allen samen in een enorme tros op de bijenkast. Dit doen ze om de voedselvoorraad van het nieuwe nest op te starten als ze hun oude nest verlaten. Ze zuigen zich dan helemaal vol met honing en nemen daarvoor veel stuifmeel mee. 

Omdat de bijen wat laat in het seizoen zijn gaan zwermen, helpen we ze met wat extra voedsel en hopelijk kunnen ze in de zomer nog genoeg honing aanmaken om de winter door te komen. Fingers crossed!

Het is dus toch nog op het nippertje gelukt en vanaf nu mag ik mezelf een heuse ‘beekeeper’ noemen. Ik zie enorm uit naar alles wat ik nog mag leren over deze fascinerende wezentjes.

 

4 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *