Moestuin,  Persoonlijk

Moestuin inzichten #1

Een moestuin hebben is levenslang leren ben ik achter gekomen, dus elk jaar probeer ik weer nieuwe dingen uit. Het afgelopen jaar en het jaar ervoor heb ik de volgende dingen geleerd en die ga ik óf weer doen óf zeker anders doen:

Dit ging goed:

 • Venkel groeide heel goed en daar heb ik heerlijke venkelsoep van gemaakt. Als je een paar venkelplantjes laat staan, dan groeien ze uit tot prachtige bloemen en bloeien tot in de winter. Ook kun je ze prima gebruiken in een boeket.
 • Sla, bosui, mais en wortels groeiden heel goed op uit zaad in de volle grond.
 • Ik heb de spruitjes veel verder uit elkaar gezet dan het jaar ervoor, dus die groeiden letterlijk als kool! Alleen de kippen aten de blaadjes op, dus er kwamen geen spruitjes. De plantjes moet ik volgend jaar dus tegen de kippen beschermen ;-).
 • Ik had lekkere kleine biologische aardappelen gekocht en toen ze begonnen uit te lopen, heb ik ze gepoot. Een aantal weken later had ik uit 5 aardappeltjes ongeveer 30 nieuwe aardappeltjes. Omdat dit een spontane actie was, had ik nog geen Afrikaantjes of zaad daarvan, dus toen ik eenmaal de zaden binnen had, was ik natuurlijk te laat. Die ga ik de volgende keer dus eerder zaaien. (Afrikaantjes werken heel goed als natuurlijke bestrijding van aaltjes die aardappels aantasten).
En dit ga ik de volgende keer anders doen:
 • Mijn courgette zaden wilden niet ontkiemen en toen kwam ik erachter dat ik ze een nacht in warm water moest laten liggen alvorens ze te zaaien. Werkt echt! 
 • Ik had de snijbonen vorig jaar tegen te lage stokken aangeplant en toen ze eenmaal begonnen te groeien, gingen ze heel hard. Dat betekende dus ook dat ik nieuwe stokken moest zetten en alle staken los moest maken (ze draaien zich om de stok) en dat was echt een rotklus. Ze plakten namelijk vast aan mijn armen en ze beschadigden bovendien. De volgende keer bij het zaaien dus meteen minimaal 250 cm. lange stokken gebruiken.
 • Er kwam niets uit de gekiemde biologische knoflook die ik had geplant. Aan het einde van het jaar begonnen ze ineens wel heel hard te groeien en ik kwam erachter dat de teentjes graag eerst rond de 7 à 8 graden in de kou staan alvorens ze goed gaan groeien. Ze groeien nu dus heel hard in mijn kas.
 • De siererwten waren prachtig en bloeiden rijk. Tijdens onze trip naar Nederland voor langere tijd waren ze alleen enorm gegroeid. Na het plukken had ik ze gebruikt als snijbonen en dat is echt niet te eten, want de schil is heel vies en het bleek dus dat alleen de boontjes hiervan kunnen worden opgegeten ;-). Charly en ik hebben wel heel veel plezier gehad van het oogsten samen.

Compost & Nuttige dieren

Omdat de grond die al aanwezig was in mijn moestuin en de biologische compost die ik had gekocht in het voorjaar beide niet erg voedzaam bleken te zijn, ben ik me aan het einde van het seizoen meer gaan verdiepen in het zelf verrijken van grond door middel van permacultuur. In Nederland had ik namelijk een heel goed adresje voor biologische compost, dus bij gebrek aan goede alternatieven, ga ik er nu zelf mee aan de slag.

Zo kwam ik er na een kort onderzoekje achter dat nuttige dieren en dus ook kippen in en om de moestuin heel veel voordelen op kunnen leveren. Ze woelen de grond om en bemesten de moestuin ook meteen. Bovendien eten ze rupsen en slakken op die je niet in de moestuin wilt hebben. 

Dus dat ben ik meteen gaan uitproberen. Ik heb het hekje opengemaakt en voordat ik de kippen losliet in de moestuin, heb ik wat bladeren, stro met kippenmest en compost uit onze compostbak gebruikt om de bovenste laag te verrijken. In de compost zaten veel wormen, dus voor de kippen was het een groot feest! 

Aan het einde van de herfst ben ik begonnen met dit experiment, dus ik ben heel benieuwd of mijn planten in de moestuin het komend jaar beter zullen doen. Ondertussen ga ik ook even verder studeren op dit onderwerp.

En dan nog wat voornemens voor 2021

 • Eerder beginnen met uitzaaien in de kas, zodat ik een grotere opbrengst heb (vooral courgette, komkommer en tomaat).
 • Ik ga proberen meer gefaseerd te zaaien en groente op te kweken met behulp van een moestuin kalender of oogstkalender. Nu had ik van sommige groenten soms in één keer teveel of had ik van sommige dingen graag nog wat meer gehad later in het jaar. 
 • Uitzoeken hoe ik hele kleine zaadjes van bijvoorbeeld wortels nou goed uit elkaar kan zaaien? 
 • Wisselteelt en permacultuur verder onderzoeken.
 • Experimenteren met een speelser ontwerp en indeling van de moestuin.
 • De composthoop beter inrichten, zodat ik goede grond heb voor het komende jaar.
Wordt vervolgd…

One Comment

 • Corien Heersema-Beuker

  Hoi Marit, ik sta er versteld van dat je nu al zoveel uit je moestuin hebt geoogst! Voor mij heel leerzaam.
  Groetjes, oma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *