Reizen & Inspiratie

Munstead Wood Surrey

Tijdens onze zoektocht naar een huis in Engeland in verband met onze emigratie, hebben wij ook Kent en Sussex bezocht. Omdat deze omgeving bekend staat om het enorme aanbod aan Engelse tuinen, heb ik er toen veel bezocht. Ik had voordat we naar Engeland gingen al een paar boeken gelezen van Gertrude Jekyll, dus ik was een beetje op de hoogte van de enorme impact die ze heeft gemaakt met haar tuinontwerpen over de hele wereld.

Toen ik erachter kwam dat wij ongeveer 50 minuten van haar voormalige huis Munstead Wood zaten, zocht ik op internet of ik het kon bezoeken. Uit de website bleek dat het huis niet open is voor bezoek (het huis is bewoond), maar dat er een aantal keer per jaar een rondleiding wordt verzorgd in een kleine groep door de ‘hoofd tuinvrouw’.

Tijdens ons verblijf was er precies één rondleiding gepland, maar deze was helaas al volgeboekt. Voor de zekerheid stuurde ik toch een mailtje en ik had het geluk dat ze voor mij een uitzondering maakte, waardoor ik me mocht aansluiten bij de groep. 

Door deze begeleide tour rondom haar voormalige huis kwam ik er pas echt achter wat een legendarische scheppingskracht deze vrouw in het begin van de 20e eeuw heeft gehad en ik vond het ontzettend bijzonder om dat van dichtbij te hebben gezien. 

Over Munstead Wood

Munstead Wood is het voormalige huis van één van de bekendste Engelse tuinarchitecten Gertrude Jekyll. Het landgoed is haar ter beschikking gesteld door haar ouders, die er vlak naast woonden. Ze creëerde de tuin op een stuk heideland waarna het huis, dat was ontworpen door architect Edwin Lutyens, werd gebouwd. Dit was de eerste samenwerking tussen Lutyens en Jekyll waarna veel meer samenwerkingen tussen hen volgden.

Het huis en de tuin worden veel genoemd en getoond in de boeken van Gertrude Jekyll. Het was de plek waar zij zowel leefde als werkte en zij experimenteerde daar met de mooiste combinaties van planten. Ze staat bekend om de bijzondere en gedurfde combinaties van kleuren en vormen

Gertrude Jekyll staat bekend om haar themaborders gebaseerd op de seizoenen, waardoor verschillende borders elk seizoen uitbundig bloeien en dat was hier ook goed te zien. De tuinvrouw die ons rondleidde gebruikt nog steeds de oude tekeningen van het oorspronkelijke ontwerp en zorgt ervoor dat het originele idee intact blijft.

Het huis is niet open voor publiek, maar kan privé geboekt worden met een kleine groep mensen.

Adres: Heath Lane, Godalming, Surrey, GU7 1UN.

Meer informatie kun je vinden op: www.munsteadwood.org.uk.

Roos 'Munstead Wood' van David Austin.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *