Cottagetuin,  Moestuin,  Tuin

Nuttige dieren & insecten

Omdat er vaak tegen de natuur in wordt gewerkt in plaats van mét de natuur, worden veel ‘problemen’ in de tuin opgelost door het gebruik van giffen. Ik heb zelf nooit gif willen gebruiken in de tuin en het is vaak helemaal niet nodig. De natuur biedt namelijk allerlei oplossingen om een goed evenwicht in stand te houden. 

Het toepassen van combinatieteelt kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je het gebruik van giffen kunt minimaliseren. De juiste combinaties van groenten, bloemen en kruiden versterken elkaar en maakt de gewassen minder vatbaar voor ongewenste insecten.

De aanwezigheid van verschillende dieren is ook erg belangrijk voor een goed evenwicht in je tuin en moestuin. Door dierlijke ‘vijanden’ aan te trekken creëer je een gezonde balans waardoor ongewenste gasten zoals slakken en rupsen op een natuurlijke manier worden verwijderd. 

Onderstaande dieren zijn dan ook zeer nuttig in de buurt van je moestuin:
  • Vogels
  • Kikkers, padden en salamanders
  • Egels en spitsmuizen
  • Wormen
  • Kippen
  • Bijen, hommels en vlinders

Vogels

De aanwezigheid van deze prachtige wezentjes is alleen al enorm welkom vanwege hun vrolijke lied. Bovendien is het een goed idee om vlakbij de moestuin een plek te hebben waar vogels graag komen. Zij zorgen er namelijk voor dat allerlei schadelijke insecten voor jouw gewassen, zoals rupsen, worden opgegeten. 

Toen wij net allemaal fruitbomen in onze tuin hadden geplant, schrok ik even van de vogels die zich erg aangetrokken voelden tot het jonge fruit. Later kwam ik erachter dat er allemaal rupsen op het fruit zaten en dat ze die lekker aan het opeten waren. Ideaal dus!

Zo is de merel bijvoorbeeld dol op slakken. Je kunt vogels lokken met bijvoorbeeld nestkastjes en wat vogelzaad, maar eigenlijk is het nog beter om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor verschillende insecten in de tuin waardoor meer vogels naar je tuin komen.

Kikkers, padden en salamanders

Deze dieren zijn dol op slakken. Ideaal dus om kikkers en padden in de buurt te hebben van je moestuin. Je lokt ze door bijvoorbeeld een kleine vijver (minimaal 100 cm. diep in het midden zodat ze kunnen overwinteren) aan te leggen of door middel van een composthoop.

Egels en spitsmuizen

Deze dieren zijn ook gek op slakken. Ze wonen graag in takkenwallen of doornige hagen. Daarom is het aan te raden om vlakbij je moestuin of als omheining van je tuin een natuurlijke haag neer te zetten met bijvoorbeeld een bramenstruik, meidoorn of hondsroos.

Wormen

De aanwezigheid van voldoende wormen in de grond is enorm belangrijk voor de luchtdoorlatendheid van je bodem, terwijl de wormen tegelijkertijd de bodem verbeteren met hun ontlasting. Het is gebleken dat de ontlasting van wormen één van de beste manieren is om de bodem vruchtbaarder te krijgen. 

Wormen houden van compost, dus met het aanleggen van een eigen composthoop ben je eigenlijk al klaar. De compost gebruik je vervolgens voor je moestuin en omdat wormen zich zeer snel voortplanten, zullen zij zich gauw verspreiden in jouw moestuin.

Laatst wilde ik eens zien hoe snel het snoeiafval in de composthoop composteerde en ik was verrast over de snelheid waarop dat gaat en hoeveel wormen zich hierin bevinden. 

Kippen

Het doel van het houden van kippen is natuurlijk om dagelijks verse eitjes van ze te krijgen. Maar je kippen kunnen in de winter wanneer je moestuin in rust is ook een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van de tuingrond

Niet alleen hun ontlasting is ideaal voor het verbeteren en bemesten van de tuinaarde, maar ook het gepik en gewroet in de aarde zorgt ervoor dat de bodem luchtig en doorlaatbaar blijft. Daarnaast zijn ze gek op allerlei insecten zoals rupsen en slakken, dus dat zorgt ervoor dat deze insecten veel minder kans hebben om jouw gewassen aan te tasten.

In het begin van de winter heb ik onze eigen krielkipjes losgelaten in mijn moestuin, dus ik ben heel benieuwd welke effecten dat heeft op de tuingrond in de moestuin. Ze genieten er in ieder geval zelf erg van!

Bijen, hommels en vlinders

Solitaire wilde bijen en hommels zijn zeer belangrijk voor het bestuiven van fruit, groenten en groenten uit zaad. Veel gewassen zijn zelf bestuivend, maar kruisbestuiving geeft extra meerwaarde aan de vruchtontwikkeling en daarmee de uiteindelijke opbrengst. Door de wind wordt ook veel stuifmeel verplaatst, maar vlinders en bijen doen dit veel zorgvuldiger. 

Om te zorgen dat er veel bijen en vlinders langskomen in jouw moestuin is het van belang dat je bloemen en planten plaatst die hen aantrekken. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *