Buitenleven,  Lifestyle,  Recepten

Recepten met daslook

Een gerecht maken van wilde onkruiden stond al een tijdje op mijn lijstje. Tijdens het wandelen werd ik steeds nieuwsgieriger naar de onkruiden die er groeien en vroeg ik mij af welk doel zij dienen en wat het verschil tussen de verschillende planten is: welke zijn eetbaar, geneeskrachtig of juist giftig? 

Ik ben me verder gaan verdiepen in wildplukken en kwam erachter dat daslook een heel veelzijdig, maar vooral ontzettend lekker kruid is dat erg lijkt op knoflook.

Daslook of 'wilde knoflook' (Allium Ursinum): Daslook heeft een bijzonder sterke en vergelijkbare smaak met knoflook. Er wordt beweerd dat wanneer de bloemen nog niet bloeien, de smaak van de bladeren het sterkst is.

Daslook plukken

Daslook groeit het liefst in de schaduw op een vochtige ondergrond. Je kunt het plantje dus vaak vinden in bossen en vlakbij beekjes. Je kunt daslook plukken in april en mei, met voorkeur vóór de bloei, omdat de smaak tijdens de bloei wat minder zou worden. 

Ik heb ze zelf geplukt toen ze net in bloei stonden en heb er eerlijk gezegd niet zoveel van gemerkt. Ik vond de bloemen zelf ook erg smakelijk en decoratief in een wilde kruiden salade bijvoorbeeld.

De bladeren en bloemen van daslook kun je gebruiken om pesto, soep of kruidenboter mee te maken. Zelfs de bol schijnt eetbaar te zijn. 

Let op: de bladeren van daslook kunnen verward worden met een paar giftige onkruiden zoals lelietje-van-dalen, gevlekte aronskelk, herfstkrokus en witte nieswortel. Om zeker te weten dat je daslook hebt gevonden, kun je het beste even wachten tot hij in bloei staat en later onthouden op welke plekken hij groeit.

Recept Daslook pesto

Ingrediënten voor ca. 4 personen:

  • 75 gram verse daslook 
  • 1 handje basilicum 
  • 2 knoflookteentjes 
  • 70 gram pijnboompitten of cashewnoten 
  • 70 gram geraspte oude (geiten)kaas 
  • 1 tl citroenrasp 
  • 2 à 3 el olijfolie 
  • zout 
  • peper
Zo maak je het:
  • Maak de daslook goed schoon in een kom met water en snijd de blaadjes van de daslook.
  • Doe de daslook knoflook, noten, geraspte kaas en citroenrasp in een keukenmachine.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Kook de spaghetti met een kruiden bouillonblokje en roer de daslook pesto erdoorheen.
  • Voeg eventueel wat extra kaas toe bij het opdienen.

Recept Daslook soep

Ingrediënten voor ca. 4 personen:

  • 150 gr verse daslook
  • 5 middelgrote aardappelen
  • 1 ui
  • 1 liter groentebouillon
  • zout
  • peper
  • boter
  • eventueel een scheutje room

Zo maak je het:

  • Snij de ui fijn en fruit de ui goudbruin met boter in een grote pan.
  • Kook het water en voeg de bouillon en de geschilde en fijngesneden aardappelen toe.
  • Maak het geheel met zout en peper op smaak en laat het zachtjes koken tot de aardappelen goed gaar zijn (ca. 10 tot 15 minuten)
  • Voeg de fijngesneden daslook toe en roer deze even kort mee.
  • Pureer het geheel en serveer de soep in een kom met eventueel een scheutje room.
  • Als je bloemen hebt, kun je deze als decoratie gebruiken.
Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.