Lifestyle,  Recepten

Scones

Scones zijn één van de populairste lekkernijen in Engeland en worden geserveerd als ‘cream tea’ (en dat mag ook met koffie). De eerste scones die ik at, maakte mijn oma nadat ze op reis was geweest naar de Cotswolds.

Tijdens onze camperreis in Groot-Brittannië hebben wij op veel plekken scones gegeten en geleerd dat je echt moet gaan voor de ‘homemade’ scones. Ook kwamen wij erachter dat ze op verschillende manieren worden gegeten (en dat is volgens sommige Engelsen ook een verschil in typen mensen) en dat zit zo: óf je snijdt de scone doormidden en smeert clotted cream op beide zijden en voegt daarna jam toe óf je smeert eerst jam op beide zijden en voegt daarna clotted cream toe. 

Je kunt je scone ook op een minder chique manier opeten en dan breek je steeds een stukje van de scone af en smeer je daar bij elke hap wat clotted cream en jam op. Ik weet niet precies wat het over ons als mens zegt, maar wij begonnen met het afbreken van stukken scones en nu snijden wij de scone doormidden en beginnen met clotted cream en smeren er daarna jam op. 

En dan nog iets: wij ontdekten pas nadat we een jaar in Engeland woonden dat we het woord scones al die tijd verkeerd hebben uitgesproken. Je zegt namelijk ‘skonz’ en niet ‘skoons’.

Recept voor 4 personen
Tijd: 25 minuten

Ingrediënten

Plain scones

  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram boter
  • 175 ml. melk of karnemelk
  • 1 ei

Fruit scones

  • Voeg 125 gram rozijnen of krenten aan het beslag toe
Serveren met
  • Frambozenjam
  • Clotted cream
Met ei bestrijken voor ze de oven in gaan.
En smullen maar!

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter op laag vuur en roer door de bakmeel heen. Pak een extra kom en klop daarin het ei door de karnemelk of melk. Voeg het ei-melk mengsel daarna toe aan het bakmeel. Roer om en kneed tot een stevig beslag zodat je er ballen van kunt maken. Voor fruit scones wel je de rozijnen en/of krenten ongeveer 10 minuten waarna je ze door het deeg kneedt.

Voeg eventueel wat extra melk of karnemelk toe als het deeg te droog is. Maak vervolgens balletjes van het deeg (ik maak er meestal zo’n 9 scones van) en zet ze op ruime afstand van elkaar op bakpapier. Besmeer de scones met een geklutst ei en zet ze 10 tot 15 minuten in de oven. 

Bereidingswijze

Plain scones

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Roer de boter door de bakmeel heen.
  • Klop het ei door de melk of karnemelk en voeg het aan het bakmeel toe.
  • Kneed het beslag totdat je er ballen van kunt maken.
  • Maak ongeveer 9 ballen en besmeer de scones met een geklutst ei.
  • Zet de scones 10 tot 12 minuten in de oven.
  • Serveer de scones met frambozenjam en clotted cream.

Fruit scones

  • Wel de rozijnen/krenten ongeveer 10 minuten in lauwwarm water en giet ze af.
  • Voeg de rozijnen/krenten als laatste toe aan het beslag en kneed ze mee (verder zijn alle stappen hetzelfde als hierboven).
Eet smakelijk!

4 Comments

  • Marit

    Hahaha! Heerlijk jullie twee :-)! Wat leuk dat jullie in de New Forest zijn geweest én in Fordingbridge. Wij hebben daar in de buurt toevallig een week in een ontzettend leuke B&B gezeten. Scones zijn heerlijk, wij hebben ze afgelopen weekend nog zelf gemaakt en Charly die is er ook echt heel erg gek op! Ik hoop dat ze jullie wederom zo goed smaken! Liefs Marit

  • Marijke

    Slonsoma appte over Marit-skonz, dus ik snel lezen, want aan de Engelse scones heb ik wonderplezierige herinneringen. Met ons gezin vertoefden we jaren geleden in het New Forest en op een snikwarme dag reden we naar Fordingbridge, waar we ons vijven op een terras aan het water plaatsten en de voor ons toen nog onbekende scones plus een pot thee bestelden. Aiiiiii, smaakexplosie! De scones doormidden, de jam op beide helften, een dikke laag clotted cream erop, zaaaaalig! Onze zoon Kees kan ook nu nog net zo verlekkerd kijken als ik, bij die herinnering.
    Ze hebben daarna nooit meer zó lekker gesmaakt. Volgens jouw recept ga ik ze maken, Marit, wie weet welke ‘explosie’ die in de huidige mond teweeg gaan brengen. 😋

  • Marit

    Hahaha!! Ja zie je, goed voorbeeld doet goed volgen, daarom aten wij ze in het begin ook zo ;-P! Liefs Marit

  • Corien Heersema-Beuker

    Hoi lieve Marit,

    Wat een heerlijke eye-opener… Ben ik bijna 90 jaar en kom ik er achter dat het eten van skonz iets over het type mens zegt: nou ik ben het type dat stukjes van de skonz afbreekt en er telkens wat jam en slagroom opsmeert. Heerlijk puur en primitief! Skonz eten als een slons…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *