Buitenleven,  DIY,  Lifestyle

Vlierbloesem limonade

Recept voor het maken van vlierbloesem limonade

De geur van vlierbloesem roept bij mij fijne herinneringen op van vroeger en sinds ik een aantal keer de limonade heb geproefd uit een zakje, besloot ik om het zelf te gaan maken. De vlierbloesem kun je veel vinden in parken, langs water en in tuinen. Het is een inheemse struik die echt in het Nederlandse landschap thuishoort.

Gewone vlier (Sambucus nigra): volgens Culpeper is de vlier een veel gebruikte medicinale plant voor de preventie en behandeling van virale infecties die te maken hebben met verkoudheid en griep. De anti-virale, antioxidante en immuniteitsversterkende werking wordt toegeschreven aan de gedroogde bloemen die je als thee kunt drinken. Let op: de onrijpe bessen en de verse bloemen niet opeten.

Stap 1: Pluk de bloemen

De vlier bloeit in mei en in juni en het beste pluk je ze na de ochtenddauw als het droog en zonnig weer is en als ze volop in bloei zijn (dus zonder onrijpe bolletjes, want dan is de smaak lang niet zo sterk). 

Vaak zie je dat er insecten in de bloemschermen zitten en om te zorgen dat deze niet meekomen in je vlierbloesem siroop leg je de geplukte schermen een aantal uren in de volle zon, zodat ze vanzelf weggaan. Schudt de bloemen niet uit en spoel ze niet af, want dan raak je het stuifmeel en de lekkere aroma’s kwijt. 

Benodigdheden voor ongeveer 4 liter:

  • 4 lege hersluitbare glazen flessen van 1 liter
  • Rasp
  • 2 grote pannen van ongeveer 5 liter
  • 1 theedoek of neteldoek (theedoek van linnen werkt het beste)

Ingrediënten:

  • 40 bloemhoofden vlierbloesem
  • 3 biologische citroenen 
  • 90 gram citroenzuur 
  • 3 kg suiker 
  • 1,5 l water
Gewone vlier
Vlierbloesemhoofden met citroen in de pan.

Stap 2: Maak de vlierbloesem siroop

  • Doe de bloemhoofden in een van de pannen.
  • Voordat je de citroen in 1cm. brede partjes schilt, rasp je de schil en voeg je deze toe aan de bloemhoofden.
  • Besprenkel de bloemhoofden en citroenrasp met het citroenzuur.
  • Gebruik de andere pan en maak een sterke siroop door de suiker en het water te koken tot het water net borrelt en de suiker volledig is opgelost in het water. Kook het nu 1 minuut.
  • Giet de siroop over de ingrediënten in de pan, doe de deksel erop en laat de siroop een nacht trekken.
  • Zeef het mengsel de volgende dag door een fijne doek (linnen theedoek of neteldoek) in de grote pan. Knijp nog een halve citroen uit in de limonade.
  • De gebruikte bloemen en citroenen gooi je op de composthoop of in de groene bak.
  • Giet de siroop in gesteriliseerde flessen en bewaar ze in de koelkast. Je kunt de siroop ook pasteuriseren om het fermenteren te stoppen. Om ze langer te bewaren, kun je de limonade ook invriezen in plastic of kunststof flessen. Als je glazen flessen gebruikt, doe ze dan niet te vol, want die gaan stuk in de vriezer weet ik uit eigen ervaring ;-).

Extra tips

Serveer- en kadotips

  • Serveer de siroop verdund met koud plat of bruisend water en een heleboel ijsklontjes.
  • Schenk een klein laagje in een champagneglas en voeg er prosecco, cava of champagne aan toe.
  • Als je de vlierbloesemsiroop wat langer laat staan, dan gaat het fermenteren en wordt hij licht bruisend en alcoholisch.
  • Droog de bloemen in plaats van er siroop van te maken en gebruik de gedroogde bloemetjes om er thee van te trekken.
  • Koop een paar kleine glazen flessen van 250 ml. met een goede hersluitbare dop en giet daar de vlierbloesemlimonade in. Maak een etiketje door een foto van vlierbloesem op een stukje karton te plakken en bevestigd deze aan de dop met een stukje touw. Heel leuk om zo als kado te geven.

Pasteuriseren
Plaats een gevouwen theedoek op de onderkant van een grote sauspan, zet de afgesloten flessen erin en vul met koud water bij. Breng het water langzaam aan de kook en laat het zacht koken gedurende 20 minuten. Zet uit en laat het helemaal afkoelen voordat je de flessen verwijderd en berg de flessen op kamertemperatuur op. 

Glazen flessen steriliseren:
Zet de lege glazen flessen in een voorverwarmde oven op ca. 120 graden gedurende 20 minuten. Heb je geen oven? Gebruik dan gekookt water en maak ze schoon met soda en laat ze aan de lucht drogen op een theedoek.

Bronnen: 
– Culpeper, N., & Foster, S. (2019). Culpeper’s Complete Herbal. Van Haren Publishing.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *