Cottagetuin,  Tuin,  Tuininrichting

Wat is een cottagetuin?

Ik hou echt van cottagetuinen. De speelsheid, de kleuren en de romantische bloemen in combinatie met een moestuin en veel kruiden maken mij intens blij. Ook het idee dat de tuin zoveel mogelijk wordt ingericht met planten waarvan gebruik wordt gemaakt in huis, de keuken en voor allerlei middeltjes vind ik fascinerend. Hierbij maakt het niet uit of de tuin groot of klein is.

Allerlei dieren en insecten zijn welkom in een cottagetuin en ik denk weleens dat het aanleggen van zo’n tuin een ontzettend mooie oplossing zou kunnen zijn voor problemen met onder meer biodiversiteit en waterafvoer. Op mijn blog gebruik ik de cottagetuin vaak als uitgangspunt. De kennis die uit deze manier van tuinieren is ontstaan, vormt namelijk de basis voor allerlei natuurlijke tuinen en moestuinen.

Kenmerken van de klassieke cottagetuin

Een cottagetuin is een levendige en speelse tuin met groenten, kruiden, fruit en zoveel mogelijk kleurrijke en geurende bloemen. Elke cottagetuin is anders en afhankelijk van de wensen en smaak van een cottage tuinier. Er staat maar één ding vast: het is een niet pretentieuze tuin waar geen enkele regel van toepassing is. 

De cottagetuin komt in Engeland al sinds de Middeleeuwen voor in allerlei soorten en maten en kenmerkt zich door het simpele ontwerp en de kleurrijke en romantische bloemen die de tuin laten spreken. De ouderwetse cottagetuin is te herkennen aan traditionele cottageplanten zoals lange stokrozen en delphiniums met rozen rondom de deur en pergola’s met kleurrijke klimplanten. 

De belangrijkste gemeenschappelijke deler van cottagetuinen in die tijd was dat ze nuttig waren voor de bewoners. De tuinen brachten voedsel op en er leefden dieren in en het wemelt er van de bijen en vlinders

Wanneer de basis goed is, moet de tuin zoveel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Een cottagetuin werd ook gebruikt om kruiden te kweken voor in de medicijnkast. Volgens één van de bekendste cottagetuiniers William Robinson was de kern van de cottagetuin de eenvoud ervan en de pretentieloosheid van de planten. Het is volgens hem een uiting van het hart en de ziel van de schepper die met de natuur werkt waarbij de bloemen de kans moeten krijgen om het hart te raken. 

Inrichting moderne cottagetuin

De klassieke cottagetuin lijkt vaak een soort chaos, maar het is wel een gecontroleerde chaos. Er ligt namelijk wel degelijk een plan aan ten grondslag. Zo wordt er rekening gehouden met zonnige en schaduwrijke plekken, de beste plek voor een moestuin, kruidentuin, pergola of rozenboog, composthoop, boomgaard etcetera. Ook zullen planten bij elkaar worden gezet die elkaar versterken, in de vorm van combinatieteelt.

Het idee dat een cottagetuin wild en ongestructureerd is, kan bij sommige mensen op de zenuwen werken, terwijl ze wel graag een bloementuin zouden willen hebben. Uit mijn ervaring met de inrichting van tuinen weet ik inmiddels dat het van belang is om eerst te kijken welke behoeften je hebt voordat je een tuinontwerp laat maken.

Een tuin voor een koppel, een gezin met kinderen of een alleenstaande nemen namelijk allemaal verschillende wensen met zich mee. Bij mijn eigen tuinen wachtte ik daarom vaak minimaal een halfjaar voordat ik de tuin ging aanpassen. Pas dan weet je welke plekjes zonnig of juist schaduwrijk zijn, wat de lekkerste plekjes zijn om te zitten of liggen, welke looppaden je gebruikt en waar een moestuin het beste uitkomt. 

Misschien wil je op verschillende plekken terrassen maken, kunnen barbecuen of een overkapping neerzetten om nog van de avondzon te kunnen genieten. Ook kunnen omringende uitzichten onaantrekkelijk zijn of juist ontzettend mooi en hiermee kun je dan ook rekening houden.

Dit zijn belangrijke basiselementen om rekening mee te houden voor de indeling van je tuin. Welk ontwerp je ook kiest, als je van de cottage tuinstijl houdt, dan zorgen de bloemen ervoor dat het geheel speels, romantisch en kleurrijk wordt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *