Symphytum officinale - Smeerwortel
Buitenleven,  Lifestyle,  Mindfulness

Wildplukken

Geschenken uit de natuur

Wildplukken is een activiteit die mij ontzettend veel voldoening en geluksgevoel brengt. De hoeveelheid vanzelfsprekende geschenken die de natuur te bieden heeft zoals helende kruiden en gezond voedsel is enorm fascinerend en zeker de moeite waard om je eens verder in te verdiepen. Dat maakt wandelen nóg leuker!

De laatste jaren intrigeerde mij de wilde onkruiden steeds meer en ben ik er meer onderzoek naar gaan doen. Ik heb verschillende boeken gekocht en ben vooral gaan kijken welke meestvoorkomende en herkenbare soorten eetbaar zijn, welk gerecht ervan te maken is en welke geneeskrachtige of helende kenmerken ze hebben.

Er ging een wereld aan informatie en kennis voor mij open op een gebied dat ik jarenlang als zo vanzelfsprekend en gewoon heb gevonden. 

Omdat er zoveel te leren valt over de geschenken en wonderen die de natuur ons te bieden heeft, zal ik deze pagina blijven updaten met tips, opgedane kennis, ervaring en weetjes over planten die ik tegenkom en waarmee ik heb geëxperimenteerd.

Brandnetel
Vlierbloesem
Daslook
Madelief
Weegbree

Wilde onkruiden om te eten en/of met geneeskrachtige werking

Deze wilde kruiden kun je voor verschillende doeleinden gebruiken:

  • Paardenbloem (wortel, blad, bloemen)
  • Brandnetel (de jonge toppen)
  • Daslook (bladeren en bloemen) (let op: niet te verwarren met lelietje van dalen, deze is giftig!)
  • Weegbree (bladeren)
  • Hondsdraf (voor en tijdens de bloei)
  • Witte dovenetel (blad en bloemen)
  • Look zonder look (blad en bloemen)
  • Goudsbloem (calendula)
  • Duizendblad (blad en bloemen)
  • Kleefkruid (de jonge toppen)
  • Vlierbloesem
  • Kleine pimpernel
  • Rozenbottel
  • Zevenblad
  • Roos (blad, bloem en bottel)
  • Meidoornbloesem
  • Hondsroos
  • Smeerwortel
  • Wilde marjolein (oregano)
  • Madelief
  • Douglasspar
  • Reuzenzilverspar
  • Melde
  • Heermoes (kattenstaart)
  • Klaver
  • Roomse kervel
  • Moerasspirea
  • Zuring
  • Fluitekruid (let op: niet te verwarren met gevlekte scheerling en hondspeterselie, deze zijn giftig!)
  • Vogelmuur
  • Lievevrouwebedstroo
  • Bijvoet (niet bij zwangerschap)
TOEPASSINGEN
Wilde kruiden salade
Weegbreezalf maken
Zelfgemaakte vlierbloesemlimonade

Het afgelopen jaar heb ik een aantal dingen uitgeprobeerd en hierboven zie je een paar van de resultaten die gelukt zijn. De recepten kun je vinden door op de afbeeldingen te klikken. 

Naast deze voorbeelden hebben wij erg genoten van soep, thee en stamppot van het meestvoorkomende onkruid: brandnetel. Ook heb ik pesto en soep van daslook gemaakt wat echt heerlijk was.

Wildplukken etiquette

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je eens gaan experimenteren met wildplukken? Let dan op de volgende punten:

  • Het is heel belangrijk om goed op te letten of je de juiste soort hebt geplukt tijdens het wildplukken voordat je de kruiden gaat gebruiken in een gerecht. Sommige kruiden lijken op elkaar, waarbij de één eetbaar is en de ander in grote hoeveelheden giftig kan zijn.
  • Als je nog niet zo ervaren bent in wildplukken, verlaat je dan nooit alleen op afbeeldingen. Consumeer van onbekende plantensoorten nooit te veel tegelijk. 
  • Het is totaal natuurlijk om een beetje huiverig te zijn bij het eten van wilde onkruiden, maar vraag jezelf ook eens af wat je dagelijks zonder aarzelen aan voorbewerkte voedingsmiddelen inneemt, en dan niet te vergeten de insecticiden die gebruikt worden bij veel niet-biologische groenten en fruit. 
  • Wees respectvol naar de natuur bij het wildplukken:
    • Trek nooit alle bladeren, bessen of bloemen van een plant af. Neem kleine porties van elke soort. Gebruik hierbij een scherp mes of een schaar.
    • Trek nooit hele planten uit de grond op openbare plekken.
    • Let op voor plekken waar gif wordt gespoten.
    • Vermijd plekken voor wildplukken langs drukke wegen. De uitlaatgassen zijn vervuilend. Er zijn genoeg plekken waar je wel goed kunt wildplekken zoals langs wandelpaden, bossen en zelfs in je eigen tuin is er genoeg te vinden.

Giftige plantensoorten

Met wildplukken wil je natuurlijk ook op de hoogte zijn van de planten die juist niet eetbaar of giftig zijn. Hieronder vind je een selectie van de meestvoorkomende planten waarvan bekend is dat die niet eetbaar en/of giftig zijn.

  • Lelietje van dalen
  • Gevlekte scheerling
  • Hondspeterselie
  • Hortensia
  • Gevlekte aronskelk
  • Wolfskers
  • Monnikskap (aconitum)
  • Taxus
  • Herfststijloos
  • Doornappel
  • Bosanemoon
  • Ricinusboom of wonderboom
  • Vingerhoedskruid (digitalis)
  • Narcissen
  • Oleander
  • Rabarber bladeren
  • Blauwe regen (wisteria)
LET OP: Dit is een greep uit de bekendste giftige plantensoorten, doe altijd eerst zelf onderzoek voordat je planten consumeert of gebruikt voor andere toepassingen.
Narcis
Monnikskap (Aconitum)
Lelietje-van-dalen

Bronnen:

  • Culpeper, N., & Foster, S. (2019). Culpeper’s Complete Herbal. Van Haren Publishing. 
  • Mabey, R. (2012). Food For Free (Collins Gem) (POC editie). Collins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.