Moestuin,  Persoonlijk

Yes, een moestuin!

Omdat de vorige huurders de tuin in slechte staat hadden achtergelaten, heeft onze ‘landlord’ een tuinman bij de huurprijs gevoegd zodat wij niets aan de tuin hoeven te doen. Op sommige vlakken is dat ideaal, maar dat betekent ook dat we niet vrij zijn om te doen met de tuin wat we willen. Gelukkig is er wel een tuinkas die ik vrij kan gebruiken, dus daar ben ik super blij mee. 

Ik wilde heel graag een stukje van de tuin gebruiken om een moestuin te maken, maar omdat we nog niet zo’n goed idee hadden van hoe dingen hier gaan, hebben we dat even afgewacht. Als alternatief kocht ik online een aantal houten bakken waarin ik kruiden, eetbare bloemen en wat groente zette. 

Een paar weken later had Richard (onze tuinman) een heel stuk border weggehaald omdat er volgens hem iets mis was met de planten die erin stonden. Bij zijn eerstvolgende bezoek vroeg ik Richard of ik een moestuin mocht maken op die plek. Hij vond het geen enkel probleem, dus ik kon mijn geluk niet op!

Improviseren tijdens de lockdown

Omdat we net kippen hadden, leek het me een handig idee om de moestuin met alle zaadjes en stekjes een beetje te beschermen, alleen was er net een lockdown afgekondigd, dus voor een stukje afscheiding kon ik niet naar het tuincentrum. Gelukkig was er wel één winkel die tijdens de lockdown een paar uurtjes openging en zij hadden kippengaas, dus met de bamboestokken die ik nog had uit Nederland, maakte ik een provisorisch hek.

Ik begon vervolgens driftig te zoeken naar webshops die spullen voor mijn moestuin konden leveren. In Nederland ben ik gewend om dat zo te vinden, maar dat bleek hier nog een behoorlijke uitdaging. De meeste tuincentra uit de buurt hadden helemaal geen webshop of een heel simpele met een zeer beperkt aanbod.. 

Uiteindelijk vond ik een bedrijf dat biologische compost verkocht en ook vond ik een bedrijf voor wilgentenen afzettingen, alleen wel met een hele lange levertijd. Het was heel lastig om lange bamboestokken online te vinden (dat wil zeggen dat ik er dan meteen 100 moest afnemen), dus tijdens het lezen van mijn cottagetuin boeken ontdekte ik dat de takken van de hazelaar ook heel goed gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld hoge pronkerwten. Simon en ik gingen op strooptocht door de woodlands bij ons om de hoek en zochten een paar mooie rechte stokken uit.

De vroegere border was eigenlijk iets te smal en dus vroeg ik Simon om een extra reep gras weg te halen. Omdat er geen bedrijf open was om een stukje pad aan te leggen in mijn moestuin, gebruikte ik een aantal graszoden die Simon had uitgespit. Ik maakte er een graspaadje van en eigenlijk was dat (afgezien van af en toe bijsnijden) nog helemaal geen gekke oplossing.

Indeling ecologische moestuin

Ik wilde graag een ecologische moestuin aanleggen op basis van combinatieteelt, dus maakte ik een indeling waarbij vrienden en vijanden goed verdeeld werden. Bovendien kweekte ik voor het eerst alles uit zaad. Daar had ik nooit zoveel geduld voor, maar omdat ik een kas had, veel zaad en de winkels dicht waren, probeerde ik het uit.

Indeling (van links naar rechts):

 • Broccoli
 • Wortel
 • Prei
 • Sla (rucola, pluksla, bladsla)
 • Biet en snijbiet
 • Bosui
 • Courgette
 • Mais
 • Snijbonen
 • Siererwt
 • Komkommer
 • Venkel
 • Andijvie
 • Sperziebonen
 • Spruitjes
 • Spinazie
 • Tomaat
 • Kruiden (basilicum, peterselie, koriander) 
 • Calendula officinalis

Aan de rand zette ik lathyrus, Oost-Indische kers en zonnebloemen en naast de groenten die gevoelig zijn voor rupsen zette ik rozemarijn of tijm. Charly vond het ontzettend leuk om te helpen, dus die heeft ook heel veel gezaaid. 

De moestuin kwam precies op een mooi plekje, vlak naast ons huis. Daar wonen ook onze kippen en op dezelfde plek had ik allerlei vogel voederplaatsjes gemaakt. Dit bleek bij nader inzien een ultieme combinatie te zijn, want deze dieren helpen goed bij natuurlijke bestrijding van ongedierte in de moestuin (behalve dan tegen ratten, dus daar hebben we weer een andere oplossing voor moeten verzinnen…).

Nu hopelijk straks lekkere biologische groenten eten uit onze eigen moestuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *