Moestuin,  Tuin

Zaden ontkiemen

Dit jaar zijn we vol goede moed op tijd begonnen met zaaien voor de moestuin. Dit jaar had ik namelijk een aantal voornemens voor mijn moestuin, waaronder op tijd beginnen met zaaien en experimenteren met een moestuinkalender. 

Ontkiemen van zaden

Sinds ik mijn moestuinplantjes zaai in plaats van kant-en-klaar koop, kwam ik erachter dat sommige zaden helemaal niet opkomen. Het bleek dat sommige zaden een speciale ‘gebruiksaanwijzing’ of een zetje nodig hebben voordat ze ontkiemen. Dat kan met warmte, kou of water. Zaden houden er sowieso van als ze goed vochtig worden gehouden.

Bij deze een aantal voorbeelden:

Peterselie

De zaadjes van peterselie kun je 1 nacht in koud water laten staan of je kunt de zaai geultjes vullen met kokend water en daar de zaadjes in leggen. 

Courgette

Laat de zaden een uur in koud water weken voordat je ze in de grond stopt. De courgette zaden staan graag op een warme plek en moeten rechtop worden gezaaid, anders kan het zaadje verrotten en komt het plantje niet uit.

Viooltjes
De zaadjes van viooltjes kiemen alleen op een warme plek in het donker. Deze kun je het beste even afdekken met een stuk karton of een oude krant, totdat ze ontkiemen. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.
TIP: een eierdoosje is een handige oplossing, want deze kun je gemakkelijk afsluiten.

Ook even op letten voordat je gaat zaaien

  • Controleer de houdbaarheidsdata van je zaden.
  • Sorteer je voorraad met zaden op maand van de eerste zaaimomenten, zodat je zo vroeg mogelijk kunt genieten van je oogst. 

Op internet kun je veel moestuinkalenders en zaaikalenders vinden en gratis downloaden. Ik heb de moestuinkalender van Velt gebruikt. Deze is opgemaakt in Excel, dus dat vind ik erg makkelijk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *