DIY,  Geen onderdeel van een categorie,  Planten & Kruiden

Zelf Basilicum & Munt stekken

Ik ben gek op verse kruiden zoals basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn en munt. Vaak koop ik een potje in de supermarkt, alleen deze plantjes zijn in een kas opgekweekt om te zorgen dat er zo snel mogelijk een plantje voor consumptie ontstaat. Hierdoor ontwikkelt het wortelgestel zich niet voldoende en gaan ze vrij snel dood. 

Bovendien zitten de plantjes vaak in een te klein potje, waardoor de wortels ook te weinig ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Wil je ook langer genieten van je verse kruiden? Hieronder lees je hoe je dat doet.

Stap 1: Vermeerder je kruidenplantjes

Ik heb inmiddels stekken gemaakt van basilicum, salie, munt, peterselie en rozemarijn en dat gaat echt heel gemakkelijk. Voordat je gaat stekken kun je van één enkel plantje meerdere plantjes maken. Zo doe je dat:

  • Haal het kruidenplantje meteen nadat je het hebt gekocht, uit het potje.
  • Scheur het plantje bij de wortels voorzichtig in tweeën of zelfs in vieren (net hoe groot het potje is en hoeveel plantjes erin zitten)
  • Zorg ervoor dat je extra potjes hebt en extra potgrond.
  • Plant de gescheurde plantjes in ruime potjes met voldoende potgrond en geef water.

Stap 2: Maak stekken van je kruiden plantjes

Om te zorgen dat de wortels sterk kunnen worden, is het handig om de bovenste top inclusief steel af te knippen tot de volgende blaadjes beginnen (zie rechter afbeelding hierboven). Van die topjes maak je vervolgens stekjes:

  • Snij of knip het steeltje schuin af en zet de stekjes in een kopje of potje met water. Zorg dat er steeds voldoende water aanwezig is. 
  • Zet het potje met stek op een warm plekje in de vensterbank.

Stap 3: Plant de stekken

  • Na ongeveer 2 weken zie je dat er allemaal worteltjes ontstaan aan de onderkant van de stek. 
  • Als de wortels ongeveer 1 cm. lang zijn, kun je de stekjes in een potje met potgrond zetten. 

Met een beetje geduld heb je in ongeveer 2 weken allemaal jonge basilicum en munt plantjes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.