DIY,  Lifestyle,  Recepten

Zelfgebakken brood

Ik eet eigenlijk vrij weinig brood, maar als ik het dan toch eet, dan vind ik vers, knapperig, zelfgebakken brood wel het allerlekkerst. Daarom wilde ik dat toch eens zelf doen. 

Om de één of andere reden had ik het in mijn hoofd gehaald dat brood maken moeilijk was, dus ik had des te meer redenen om het eens te doen. En wat bleek? Het is in een handomdraai gedaan en hartstikke lekker! Het deeg is namelijk zo gemaakt. De tijd zit hem voornamelijk in het rijzen en het bakken.

Tijd: 120 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram biologische bloem
  • 250 gram biologische broodmeel (je kunt ook gewoon 500 gram biologische bloem gebruiken)
  • 1,5 tl fijn zeezout of himalaya zout
  • 1 tl gedroogde gist of 3 tl verse gist
  • 1 el olijfolie en wat extra voor over het brood heen
  • 325 ml warm water

Dit heb je nodig:

  • Grote kom
  • Oven voorverwarmen op 200 graden
  • Bakpapier

Zo maak je het:

Meng de twee soorten meel in een kom en voeg het zout en de gist er aan toe. Roer het goed door. Voeg het warme water en de olijfolie toe en maak er een goed kneedbaar deeg van. Bestrooi je aanrecht en handen met bloem en kneed het deeg ongeveer 5 tot 10 minuten tot het gelijkmatig is. Het deeg is losjes en vochtig en dat is ook de bedoeling. Voeg dus niet teveel meel toe, want dan kan het deeg te droog worden. 

Druppel wat olijfolie in een schaal en veeg het deeg er doorheen, zodat het deeg bedekt is met olie. Zet de kom op een warme plek met een theedoek er overheen en laat het minstens 1 uur rijzen tot het deeg twee keer zo groot is geworden. Bekijk of het deeg genoeg is gerezen en er luchtig uitziet. 

Steek 2 gestrekte vingers in het deeg en wacht tot alle lucht eruit is. Nu kun je het kneden in de gewenste vorm. Zet het deeg eerst 20 minuten op 200 graden in de oven en vervolgens 25 minuten op 180 graden.  

Bereidingswijze:

  • Meng de twee soorten meel in een kom en voeg het zout en de gist er aan toe. 
  • Roer het mengsel goed door.
  • Voeg het warme water en de olijfolie toe kneed het deeg.
  • Bestrooi je aanrecht en handen met bloem en kneed het deeg ongeveer 5 tot 10 minuten tot het gelijkmatig is. 
  • Druppel wat olijfolie in een schaal en veeg het deeg er doorheen, zodat het deeg bedekt is met olie.
  • Zet de kom op een warme plek met een theedoek er overheen. 
  • Laat het minstens 1 uur rijzen tot het deeg twee keer zo groot is geworden.
  • Bekijk of het deeg genoeg is gerezen en er luchtig uitziet. 
  • Steek 2 gestrekte vingers in het deeg en wacht tot alle lucht eruit is. 
  • Nu kun je het kneden in de gewenste vorm.
  • Zet het deeg eerst 20 minuten op 200 graden in de oven en vervolgens 25 minuten op 180 graden.

Tips

  • Gebruik een deel van het brood om vormen mee te maken en het brood te versieren. Extra leuk met feestdagen zoals Pasen en Kerst. Denk aan vlechten, strikken, bolletjes, bloemen. Ook kun je een snede zetten in het midden van het brood.
  • Het is erg lekker om olijven, kaas, gebakken ui of knoflook, rozijnen of noten te mengen in het brood.
  • Maak het brood nog aantrekkelijker met havervlokken, sesamzaadjes, pompoen- of zonnebloempitten op de bovenkant.
  • Smeer het brood de laatste 10 minuten in met olijfolie, wat himalaya of zeezout en bestrooi het met gedroogde oregano of rozemarijn.
  • Serveer een zelfgemaakte (wilde) kruidenboter of pesto erbij.
Eet smakelijk!

One Comment

  • Corien Heersema-Beuker

    Het brood lijkt me erg lekker ik ga het vast eens proberen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *